“Ανάσα αξιοπρέπειας” σε Ελλάδα και Ευρώπη για τη λιτότητα

Κρατώντας ελληνικές σημαίες στα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της κυβέρνησης, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σήμερα το απόγευμα στην Πλατεία Συντάγματος για μια "ανάσα αξιοπρέπειας", για τον "τερματισμό της λιτότητας" αλλά και για να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς στο κρίσιμο αυριανό Eurogroup των Βρυξελλών.

Η συγκέντρωση χαρακτηρίστηκε από την μεγάλη προσέλευση του κόσμου που πλημμύρισε, όχι μόνο την πλατεία Συντάγματος, αλλά και όλους τους γύρω δρόμους, κλείνοντας έτσι την κυκλοφορία καθ' όλη τη διάρκειά της.

Είναι χαρακτηριστικό ακόμη ότι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν υπήρχαν κομματικά συνθήματα ή πανό, αλλά πολλές ελληνικές σημαίες. Έντονη ήταν επίσης η παρουσία των σχολικών φυλάκων, αλλά και της πορείας μοτοσικλετιστών που κατέληξε στο Σύνταγμα.
Αυτή την ώρα έχει ξεκινήσει η σταδιακή αποχώρηση των διαδηλωτών από την πλατεία Συντάγματος.

Μεγάλη η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στο Λευκό Πύργο, όπου προβλήθηκε το μήνυμα "Give Greece a Chance". Περισσότεροι από 8.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας απαλλαγή από τα μνημόνια και τη λιτότητα. Πολλοί κρατούσαν πλακάτ κατά της Γερμανίας με σύνθημα "Δε φοβόμαστε, δεν εκβιαζόμαστε".

Λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης έκλεισαν κεντρικοί δρόμοι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στους Έλληνες πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, όπως στο Βερολίνο, το Βελιγράδι, τις Βρυξέλλες, το Λουξεμβούργο, το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Λισσαβόνα, τη Λευκωσία, το Άμστερνταμ.

Πλήθος κόσμου σε Ηράκλειο και Ήπειρο

Μια ακόμη συγκέντρωση υπέρ των θέσεων της Ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, πραγματοποιήθηκε απόψε στο Ηράκλειο, και στην πλατεία Ελευθερίας με αφορμή την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.

Στη συγκέντρωση πήραν μέρος μαζικά οι Ηρακλειώτες μετά από το κάλεσμα πολιτών που έγινε από μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

"Οι Έλληνες, θα πρέπει να στείλουμε με ομοψυχία τώρα, ένα ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη για αλλαγή της πολιτικής λιτότητας, της ύφεσης, της ανεργίας, που φτωχοποιεί ολοένα τον Ελληνικό Λαό" αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική πρόσκληση την οποία είχαν απευθύνει οι οργανωτές καλώντας τους πολίτες να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση επισημαίνοντας ότι: "Η ιστορική ευθύνη όλων μας είναι μεγάλη"

Συγκεντρώσεις ενάντια στην λιτότητα πραγματοποιήθηκαν και στα Ιωάννινα, την Ηγουμενίτσα, την 'Αρτα και την Πρέβεζα με τους πολίτες της Ηπείρου να ζητούν "ανάσα αξιοπρέπειας".

Στις 6 το απόγευμα στις κεντρικές πλατείες συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες διαδηλωτές, με το βλέμμα στραμμένο στην διαπραγμάτευση που κυριάρχησε στις συζητήσεις τους. Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την συμπαράσταση τους και την στήριξη τους στην Κυβέρνηση.

Συγκεντρώσεις σε πόλεις της Δυτικής Ελλάδας

Μεγάλος αριθμός πολιτών συγκεντρώθηκε απόψε στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας, ενόψει του αυριανού Eurogroup για την Ελλάδα και προκειμένου να εκφράσει την συμπαράστασή του στην ελληνική κυβέρνηση.
Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πανό και πλακάτ με συνθήματα, που μεταξύ άλλων έγραφαν "τέρμα στην λιτότητα και την ανεργία, η Ελλάδα δεν είναι αποικία", καθώς και ελληνικές σημαίες.

Συγκεντρώσεις συμπαράστασης πραγματοποιήθηκαν επίσης στην πλατεία Ιατρίδη στον Πύργο και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, ενώ πολίτες του Αγρινίου μετέβησαν με λεωφορεία στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση της πλατείας Συντάγματος.

Συλλαλητήριο αλληλεγγύης και στη Βιέννη

Την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και τη συμπαράστασή τους στον ελληνικό λαό και στην κυβέρνησή του, διατράνωσαν απόψε - ενόψει της αυριανής συνόδου του Eurogroup - οι εκατοντάδες συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο στήριξης των ελληνικών θέσεων, που πραγματοποιήθηκε στην αρχή του μεγαλύτερου εμπορικού δρόμου της Βιέννης, δίπλα στη φημισμένη "Συνοικία των Μουσείων".

Στο συλλαλητήριο, που διάρκεσε πάνω από μιάμιση ώρα και στο οποίοι συμμετείχαν όχι μόνον Αυστριακοί πολίτες και Έλληνες της Αυστρίας αλλά και αρκετοί Ισπανοί, υπήρχαν πανό με επιγραφές όπως: "Έλληνες ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας", "Τέλος με την πολιτική λιτότητας", "Σηκωθείτε και αγωνιστείτε", "Je suis Hellas", ενώ αρκετές ήταν οι ελληνικές σημαίες που κρατούσαν μερικοί στα χέρια ή είχαν ντυθεί με αυτές.

Στους χαιρετισμούς διαφόρων ομιλητών κυριάρχησαν τα συνθήματα: "Αγώνας για τη Δημοκρατία, για την Ελλάδα, για την Ευρώπη, για όλους τους ανθρώπους", "Η Ελλάδα μάς χρειάζεται όλους , η Ευρώπη μάς χρειάζεται όλους",

"Κατά της λιτότητας του θανάτου", "Όχι στη συνέχιση της πολιτικής των οικονομικών ελίτ", "Ο αγώνας αφορά όλους και πρέπει να τον κερδίσουμε", όπως επίσης "Ξεσηκωθείτε για δημοκρατία, ελευθερία, ανθρώπινη αξιοπρέπεια".

Η εκδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης ολοκληρώθηκε με τραγούδια του αγώνα του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, που τραγουδήθηκαν αυθόρμητα από τους συγκεντρωμένους.

Πάνω από 2.000 διαδηλωτές στο Παρίσι

Μερικές χιλιάδες διαδηλωτές, 2.000 σύμφωνα με την αστυνομία, εξέφρασαν σήμερα στο Παρίσι την υποστήριξή τους προς τον "έλληνα Δαυίδ" κατά του "χρηματοοικονομικού Γολιάθ" σε συγκέντρωση που διοργανώθηκε από παρατάξεις της αριστεράς και της άκρας αριστεράς.

Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία από την Πλατεία της Δημοκρατίας μέχρι την πλατεία του Παλέ Ρουαγιάλ κρατώντας σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ, του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας, του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA), του κινήματος Ευρώπη Οικολογία οι Πράσινοι και του νεοϊδρυθέντος Nouvelle Donne.

"Είμαστε εδώ για να ακουστεί η φωνή ενός λαού που αγωνίζεται για το μέλλον του, κατά των αντιδημοκρατικών επιθέσεων των ευρωπαϊκών θεσμών", εξήγησε η Νορντίν Ιντίρ, των Jeunesses Communistes. "Μία άλλη πολιτική είναι δυνατή με βάση την κατανομή του πλούτου, αλλά χρειάζεται να αλλάξει το ευρωπαϊκό λογισμικό, και η Ελλάδα ίσως ανοίγει τώρα ένα ρήγμα".

Στη Μασσαλία, περί τους 400 διαδηλωτές, σύμφωνα με τους οργανωτές, συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυηρθούν κατά των "εντολών της τρόικα".