Φυλάκιση 145 ετών σε Σύρο για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

Ένοχος με το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας κρίθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, 21χρονος Σύρος ο οποίος φέρεται ως ο κυβερνήτης του σκάφους που βυθίστηκε πέρυσι τον Ιανουάριο ανοικτά του Φαρμακονησίου και είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν 12 από τους επιβαίνοντες παράτυπους μετανάστες!

Το δικαστήριο, παρά τη λεπτομερή αναφορά που έκανε ο 21χρονος αναφορικά με το περιστατικό και τον τρόπο που έγινε, τα έγγραφα και τις μαρτυρίες των μεταφερομένων που προσκόμισε ο συνήγορος υπεράσπισης, Παναγιώτης Χριστόπουλος, σύμφωνα με τις οποίες ο νεαρός Σύρος δεν φέρει ευθύνη, τον έκρινε ένοχο και του επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 145 ετών και φυλάκιση 3 μηνών (βάση νομοθεσίας θα εκτίσει μόνο τα 25 έτη), καθώς και χρηματικό πρόστιμο 570.500 ευρώ, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Ειδικότερα, το δικαστήριο επέβαλε 15 χρόνια κάθειρξης και χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ για τη μεταφορά κάθε παράνομου μετανάστη (26 ήταν στο σύνολο), καθώς και 6 μήνες φυλάκιση και 500 ευρώ χρηματικό πρόστιμο για την παράνομη είσοδο στη χώρα (δηλαδή κατά συγχώνευση 145 έτη και 3 μήνες και 570.500 ευρώ).

Με δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της δίκης ο συνήγορος υπεράσπισης του 19χρονου Σύρου, διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου Παναγιώτης Χριστόπουλος είπε πως «με τη σημερινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, ο κατηγορούμενος για την τραγική υπόθεση του Φαρμακονησίου, επωμίσθηκε μία ευθύνη η οποία κατά την άποψη της υπεράσπισης, ανήκει αλλού.Η αντίθετη ωστόσο πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας, αλλά και η μειοψηφία ενός εκ των μελών της συνθέσεως, δημιουργούν προσδοκία για μία διαφορετική εκτίμηση της υπόθεσης από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου».

Σημειώνεται πως στη δίκη κατέθεσε και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Μάνια Μπαρσέφσκι, καθώς ήταν η πρώτη που συνομίλησε με τους πρόσφυγες όταν, μετά το ναυάγιο, μεταφέρθηκαν στον Πειραιά.

Όπως η ίδια είπε ενώπιον του δικαστηρίου, όλοι οι ναυαγοί κατήγγειλαν ότι το ναυάγιο έγινε όταν το σχοινί με το οποίο το σκάφος του Λιμενικού τους ρυμουλκούσε προς τις τουρκικές ακτές κόπηκε με αποτέλεσμα να μπουν νερά στη βάρκα που επέβαιναν η οποία και τελικά ανετράπη.

Η Μάνια Μπαρσέφσκι παρακολούθησε όλη την ακροαματική διαδικασία και μετά την ολοκλήρωση της δήλωσε πως «πρόκειται για μία εξοντωτική για τον νεαρό κατηγορούμενο ποινή, η οποία αντιστρέφοντας τους ρόλους αναγορεύει το θύμα εν προκειμένω τον σύριο πρόσφυγα που καταδικάστηκε, σε θύτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη βούληση να σταματήσει τις παράνομες και επικίνδυνες πρακτικές αποτροπής στο Αιγαίο των προσφύγων που δικαιούνται διεθνούς προστασίας».

Πλήρως αρνήθηκε τις κατηγορίες απολογούμενος ενώπιον του δικαστηρίου ο 21χρονος Σύρος, ο οποίος και επεσήμανε αρκετές φορές πως δεν ήταν αυτός στο τιμόνι του σκάφους που τους μετέφερε από τα τουρκικά παράλια, αφού ήταν απλώς ένας εκ των παράνομων μεταναστών.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του δικαστηρίου, ο 21χρονος είπε πως ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη για την Ελλάδα και με τελικό προορισμό την Σουηδία. Δύο φορές χρειάστηκε να πληρώσει τον Τούρκο διακινητή για να τον περάσει στη χώρα μας, και μάλιστα την πρώτη φορά που επιχείρησαν να γίνει αυτό από ξηρά, τους εντόπισαν και τους γύρισαν πίσω.