Διεκόπη για τις 5 Φεβρουαρίου η δίκη της Energa – Hellas Power

Την πρόθεση τους να επιστρέψουν σε Δημόσιο και Δήμους περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία είναι «μπλοκαρισμένα» σε εταιρικούς λογαριασμούς από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος δήλωσαν, σήμερα, οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση Energa - Hellas Power ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
 
Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην διακοπή  της εκδίκασης της υπόθεσης για τις 5 Φεβρουαρίου οπότε θα καθίσουν και πάλι στο εδώλιο  κατηγορούμενοι για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, λαθρεμπορία σε βαθμό κακουργήματος και ξέπλυμα μαύρου χρήματος συνολικά 19 άτομα μεταξύ των οποίων οι νόμιμοι εκπρόσωποι των δυο εταιρειών Αριστείδης και Αχιλλέας Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης, Στέφανος Σιαφάκας και Νίκος Δεκόλης.
 
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα εκτιμάται ότι με τις ενέργειες τους οι κατηγορούμενοι ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο περίπου 257 εκατομμύρια ευρώ. Φέρονται ότι μέσα από ένα πλέγμα off shore εταιρειών και ξένων τραπεζών από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Νοέμβριο του 2012 εισέπραξαν από τους καταναλωτές το «χαράτσι» για λογαριασμό της ΔΕΗ αλλά ουδέποτε το απέδωσαν στο Δημόσιο.  
 
¨Όπως έγινε γνωστό η υπεράσπιση των κατηγορουμένων είχε ήδη υποβάλλει δυο δηλώσεις στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για επιστροφή των χρημάτων με απώτερο στόχο την ένταξη τους στον πρόσφατο νόμο που προβλέπει ευνοϊκή μεταχείριση με μειωμένες ποινές σε όσους επιστρέψουν χρήματα στο Δημόσιο.  Σε αυτές αναφέρεται ότι επιθυμούν να «μηδενίσουν» αξιώσεις του Δημοσίου που αφορούν το «χαράτσι» και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης προς το τελωνείο, ενώ σε ότι αφορά τους Δήμους σχετίζονται με δημοτικά τέλη.
 
Ωστόσο, κρίθηκε απαραίτητη η διακοπή της διαδικασίας. Και αυτό γιατί αν και  οι «δηλώσεις» των κατηγορουμένων διαβιβάστηκαν στο Δικαστήριο δεν είναι βέβαιο ότι είναι αρμόδιο να τις κρίνει ενώ παράλληλα θα πρέπει να αποφασιστεί και σε ποιο λογαριασμό πρέπει να κατατεθούν τα χρήματα καθώς δεν υπάρχει σχετική υπουργική απόφαση που να το ορίζει.
 
Πάντως αυτή τη στιγμή από την πλευρά των κατηγορουμένων επιστρέφονται 103 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αναλυτικά διατίθενται ως εξής: 52 εκατομμύρια προς το Δημόσιο, 29 εκατομμύρια προς τους δήμους, ενώ ό,τι υπολείπεται διατίθεται έναντι των οφειλών προς τους φορείς ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ.
 
Επειδή, όμως, η ζημία που επικαλείται το δημόσιο είναι άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να υπάρξει μάχη νομικών επιχειρημάτων , αφού θα προβληθεί ισχυρισμός πως οι κατηγορούμενοι αποδέχονται να αποκαταστήσουν μόνο το μέρος της ευθύνης που νομικά τους αναλογεί. Ισχυρίζονται δηλαδή πως τα υπόλοιπα χρήματα είναι αντικείμενο αστικής διαφοράς (αμφισβητούμενη οφειλή) μεταξύ ΔΕΣΜΗΕ και εταιρών η οποία εκκρεμεί στα αστικά δικαστήρια.