Νέος γύρος κινητοποιήσεων στην Υγεία

Κινητοποιήσεις "λαϊκού ξεσηκωμού για την ανατροπή των μέτρων των μνημονίων και της εθελόδουλης Κυβέρνησης που αποδέχεται τη στρατηγική της νέας Ιεράς Συμμαχίας κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας τους, ξεκινούν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Ζητούν πλήρη χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Να επιστρέψει το κράτος στα Νοσοκομεία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία τα χρήματα που χάθηκαν με το κούρεμα, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τα στοιχεία των νοσοκομείων προκαλούν σοκ. Οι δαπάνες για την Υγεία από 7,507 δισ. ευρώ το 2009 μειώνονται κατά 41,4% και πέφτουν στα 4,4 δισ. ευρώ το 2013.

Καταργούνται τα Ψυχιατρικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα μέχρι το 2015. Οι συνολικές περικοπές του Ενοποιημένου Κοινωνικού Προϋπολογισμού φτάνουν στα 5 δισ. Ευρώ. Η φαρμακευτική δαπάνη από 3 δισ. ευρώ πέφτει στα 2,6 δισ. ευρώ.

Ανάλογες ραγδαίες μειώσεις αναφέρονται στην ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ σε προνοιακές δαπάνες, παροχές ασθένειας, χρηματοδότηση νοσοκομείων και λειτουργικές δαπάνες δημόσιου τομέα υγείας.

Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) ζητά επιτακτικά την άμεση πρόσληψη προσωπικού μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, τη διατήρηση της κλαδικής σύμβασης του 2008 για γιατρούς και νοσηλευτές και το "πάγωμα" των περικοπών στο Ιατρικό Μισθολόγιο.

"Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε υγεία – πρόνοια – φάρμακο", ζητά χαρακτηριστικά η ΟΕΝΓΕ στην ανακοίνωσή της.