Σφοδρή κακοκαιρία σαρώνει την Ελλάδα

Κύμα κακοκαιρίας χτυπάει τη χώρα και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την πρωτοχρονιά. 

Τους -11 θα δείξει ο υδράργυρος σε περιοχές της Μακεδονίας ενώ στην Αττική θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά του νομού και χιονόνερο στις βόρειες περιοχές. 

Έκτακτο δελτίο εξέδωσε η ΕΜΥ όπου τονίζει ότι επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις πρωινές ώρες με κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές κυρίως της ανατολικής χώρας, τους θυελλώδεις βοριάδες 7-9 μποφόρ στο Αιγαίο και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο συγκεκριμένα:
1. Σήμερα Τρίτη (30-12-2014)

α. Χιονοπτώσεις πυκνές κατά τόπους θα σημειωθούν στη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά (της Αττικής συμπεριλαμβανομένης), τις Σποράδες, την Εύβοια και την Πελοπόννησο (κυρίως ανατολική και νότια).
Ενδεικτικά υψόμετρα:

Βόρεια Ελλάδα: 50-100 μετρά

Θεσσαλία: 100-200 μετρά

Υπόλοιπη χώρα: 400-600 μετρά

β. Θυελλώδεις άνεμοι 7-9 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Αιγαίο με τάση περαιτέρω ενίσχυσης από τις βραδινές ώρες και με παράλληλη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια.

γ. Καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα σημειωθούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

2. Την Τετάρτη (31-12-2014) τα προαναφερθέντα φαινόμενα θα συνεχιστούν κατά περιόδους ενώ από την Πέμπτη (01-01-2015) και από τα βόρεια σταδιακά θα ασθενήσουν. Θα διατηρηθούν όμως οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος κατά τόπους στα βόρεια θα είναι ολικός.

Συγκεκριμένα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Κεντρικό, Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο, βροχές ή καταιγίδες στο Ιόνιο και στην Πελοπόννησο με χιόνια στα ορεινά, και λίγα χιόνια στη Θεσσαλία, στη Χαλκιδική, στη Θράκη και στο Βόρειο Αιγαίο περιμένουμε σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση και θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της Κεντρικής, Ανατολικής και Βόρειας χώρας, στη Βόρεια Εύβοια, στο Βόρειο Αιγαίο και πιθανόν στις Σποράδες, ενώ χιονόνερο αναμένεται στα νότια και δυτικά τμήματα με χιονοπτώσεις στα ορεινά και κατά τόπους στα ημιορεινά. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα, κυρίως στα ανατολικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -11 έως -2 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από -5 έως 4 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από -2 έως 3 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 2 έως 6 βαθμούς στην Ήπειρο, από 5 έως 11 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, από 2 έως 9 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 2 έως 4 βαθμούς στα νησιά του Βορείου και Βορειοανατολικού Αιγαίου, από 6 έως 11 βαθμούς στις Κυκλάδες και στο Ανατολικό Αιγαίο και από 9 έως 18 βαθμούς στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις, 7 με 8 μποφόρ, και βαθμιαία τοπικά πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελούν τα νοτιοανατολικά πελάγη, όπου θα επικρατήσουν σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ, αλλά σταδιακά θα στραφούν σε ανατολικούς ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις, 6 με 7 μποφόρ, και πιθανόν τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά:

Νεφώσεις με βροχές στα πεδινά, χιονόνερο στα βόρεια και χιονοπτώσεις στα ορεινά, περιμένουμε στην Αττική. Σταδιακά όμως οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, επηρεάζοντας τα βόρεια τμήματα του νομού και από το βράδυ τα βόρεια προάστια. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 8 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια δε θα ξεπεράσει τους 4 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις, 6 με 7 μποφόρ, και από το απόγευμα βορειοανατολικοί σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις, 7 με 8 μποφόρ, με τάσεις ενίσχυσης στα ανατολικά.

Νεφώσεις με πιθανότητα λίγων χιονοπτώσεων μέχρι το απόγευμα και χιονοπτώσεις από το βράδυ, θα έχει η Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 2 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ, και βαθμιαία τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη, θα αναπτυχθούν νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις που βαθμιαία θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί έως και 8 μποφόρ ενώ σε πτώση θα κυμανθεί από -4 έως και 4 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ηπειρο, τη δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο. περιμένουμε βροχές ή χιονόνερο στις παραθαλάσσιες περιοχές. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα φτάσουν τα 6 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως και 10 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο, αναμένονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο στις παραθαλάσσιες περιοχές. Πυκνές χιονοπτώσεις περιμένουμε σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις έως και 8 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως και 8 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη, θα αναπτυχθούν νεφώσεις και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.Οι άνεμοι θα φτάσουν τα 7 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως και 14 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, περιμένουμε νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά κυρίως στα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάσουν τα 8 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -1 έως και 5 βαθμούς Κελσίου και στα νότια από 8 βαθμούς έως και 16 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη και την Πρωτοχρονιά, χιονοπτώσεις αναμένονται στις πεδινές περιοχές της Μαγνησίας, της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας. Επίσης χιονόνερο θα σημειωθεί στην Ανατολική και Βορειοανατολική Πελοπόννησο, ενώ βροχές και καταιγίδες αναμένονται στο Νότιο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Με εξαίρεση την περιοχή της Κρήτης και του Νοτίου Αιγαίου, σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Παρασκευή 2/1. Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, που δεν αναφέρονται παραπάνω, δεν αναμένονται αξιόλογα φαινόμενα όπως χιονοπτώσεις, αλλά οι θερμοκρασίες, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι εξαιρετικά χαμηλές και θα επικρατήσει κατά τόπους ολικός παγετός, με τις ελάχιστες θερμοκρασίες στη Δυτική Μακεδονία να κατεβαίνουν ακόμα και στους -10 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά τα νέα για τον καιρό στο weather.gr