Το τελευταίο βιβλίο του Μένη Κουμανταρέα

"Θάνατος στο Βαλπαραΐζο". Αυτός ήταν ο τίτλος του τελευταίου μυθιστορήματος, του λογοτέχνη, Μένη Κουμανταρέα, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στην Κυψέλη, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προκειται για δολοφονία.

Η πλοκή εξελίσσεται στη Χιλή και συγκεκριμένα στο λιμάνι Βαλπαραΐζο, ενώ κεντρικός ήρωας ο Έριχ Χόνεκερ, εξόριστος ηγέτης της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Ο Χόνεκερ ζει ζει τις τελευταίες ημέρες του και εξομολογείται σε έναν νεαρό Έλληνα γιατρό τα παθήματα αλλά και τις εμμονές του.

Όπως είχε πει παλαιότερα με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του, σε συνέντευξή του στο Γιάννη Μπασκόζο, στο Βήμα "Σκεπτόμουν πώς θα ήταν ένας άνθρωπος που πεθαίνει μόνος, έξω από την πατρίδα του και έξω από την ιδεολογία που τον έθρεψε, αν σκεφτούμε ότι δεν ήταν ένας κοινός άνθρωπος αλλά ένας ηγέτης. Ο νεαρός Έλληνας γιατρός που συνομιλεί μαζί του είμαι εγώ".

Διαβάστε επίσης: Νεκρός με τραύματα στο πρόσωπο ο Μένης Κουμανταρέας

Ο Κουμανταρέας ήταν από τους σημαντικότερους συγγραφείς της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς της ελληνικής πεζογραφίας, γεννήθηκε το 1931 στην Αθήνα. Το 1949 αποφοίτησε από το Πρότυπο Λύκειο Αθηνών- δεν ακολούθησε συστηματικές πανεπιστημιακές σπουδές.

Εργάστηκε επί είκοσι χρόνια σε ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες. Το 1961 άρχισε να συνεργάζεται με το περιοδικό "Ταχυδρόμος", και το 1962 εμφανίστηκε στη λογοτεχνία με τη συλλογή διηγημάτων "Τα μηχανάκια". Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στην αντιστασιακή έκδοση "18 Κείμενα" και οδηγήθηκε τρεις φορές σε δίκη βάσει του νόμου "περί ασέμνου δημοσιεύμα-τος" για το έργο του "Το αρμένισμα"- ωστόσο, το 1972 πήρε την υποτροφία RAAD για το Βερολίνο.

Ποιος ήταν ο Μένης Κουμανταρέας