Φρένο βάζει ο Άρειος Πάγος στην επιβολή εκ περιτροπής εργασίας

Με μια απόφαση που είναι αμετάκλητη, ο Άρειος Πάγος με αμετάκλητη έβαλε φρένο στη μονομερή επιβολή εκ περιτροπής εργασίας και υπερ-ευέλικτων συστημάτων εργασίας.

Με την απόφαση υπ' αρ. 1252/2014, ο Άρειος Πάγος αναγνωρίζει ότι η μονομερής επιβολή συστήματος εκ περιτροπής εργασίας μιας ημέρας σε μεμονωμένο εργαζόμενο (και συγκεκριμένα εργαζόμενη με ευθύνη μονογονεϊκής οικογένειας) με αξιοποίηση διατάξεων που προβλέπουν μνημονιακοί νόμοι, καθιερώνει τεκμήριο υπέρ του εργαζομένου, ώστε να θεωρηθεί η βλαπτική αυτή μεταβολή ως καταγγελία της σύμβασης εργασίας του, για την οποία οφείλεται η προβλεπόμενη αποζημίωση με βάση την προϋπηρεσία του εργαζόμενου.

Την απόφαση χαιρέτισε η ΓΣΕΕ και ζήτησε την "άμεση κατάργηση του ενορχηστρωμένου συμπλέγματος τροποποιήσεων της εργατικής νομοθεσίας που έχουν στραγγαλίσει κάθε ατομική και συλλογική προστασία των εργαζομένων".

Ειδικότερα, η ΓΣΕΕ αναφέρει:

"Ρητά αναγνωρίζεται ότι εφόσον οι εργαζόμενοι, κατά την μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας τους, επιφυλαχθούν για τα δικαιώματά τους, δεν είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουν την εργασία τους και να αναλάβουν τους κινδύνους ενός δικαστικού αγώνα, αλλά μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται με τους νέους όρους και στη συνέχεια να διεξαγάγουν το δικαστικό αγώνα για τον παράνομο χαρακτήρα της μεταβολής και της διεκδίκησης των αξιώσεών τους".