Αρχαία Αθήνα και Ρώμη συναντιούνται στη στοά του Αττάλου

Με τίτλο “Αναβιώνοντας την Αρχαία Αγορά, τον τόπο που γεννήθηκε η Δημοκρατία” ξεκίνησε η έκθεση, που εγκαινιάστηκε την Τρίτη στη Στοά του Αττάλου από τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα, την γενική γραμματέα Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Αμερικανό πρέσβη Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ, το Νορβηγό Πρέσβη Sjur Larsen, και τον γενικό διευθυντή της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών, Τζεϊμς Ραϊτ.

Η έκθεση περιλαμβάνει 52 λίθινα αγάλματα - μερικά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά - αντιπροσωπευτικά έργα της αθηναϊκής γλυπτικής των Υστεροκλασικών, Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων.

Τα έργα που θα βρίσκονται στον πρώτο όροφο της Στοάς του Αττάλου και είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ορατές όλες οι πλευρές τους και περιλαμβάνουν ιδεαλιστικές μορφές θεών και κοινών θνητών, ρωμαϊκά αντίγραφα κλασικών έργων, ρωμαϊκά πορτραίτα πλούσιων αστών της Αθήνας καθώς και γλυπτά που κοσμούσαν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της ύστερης Αρχαιότητας.

Οι ανασκαφές στην Αρχαία Αγορά ξεκίνησαν το 1931 όταν η αμερικανική σχολή Κλασικών Σπουδών ανέλαβε να αποκαλύψει πλήρως το πολιτιστικό κέντρο της Αρχαίας Αθήνας.

Στο πλαίσιο του έργου ψηφιοποιήθηκαν πάνω από 300 χιλιάδες δελτία καταγραφής όπως φωτογραφίες και αρνητικά, σχέδια και χάρτες, ανασκαφικά ημερολόγια και αναφορές που επιτρέπουν στο ευρύ κοινό να γνωρίσει τον κλασικό πολιτισμό και τις λειτουργίες της Δημοκρατίας στην Αρχαία Αθήνα.