Παιδικές χαρές: Γιατί δεν είναι πιστοποιημένες

Ρεπορτάζ: Νίκη Παπάζογλου

Μόνο 300 από τις 18.000 παιδικές χαρές έχουν πάρει το πράσινο φως πιστοποίησης από το ΕΒΕΤΑΜ την ώρα που η προθεσμία που είχε δοθεί το Υπουργείο για την ανακατασκευή τους, έληξε στις 30 Ιουνίου του 2014 και δεν έχει ανανεωθεί. Οι υπόλοιπες ή έχουν σφραγιστεί ή το παιχνίδι γίνεται με ευθύνη των γονέων όπως συνήθως ενημερώνουν οι ανηρτημένες πινακίδες στις εισόδους τους.

Παρόλο που το θανατηφόρο ατύχημα τον περασμένο Απρίλιο στο Ελληνικό κινητοποίησε τις διαδικασίες η πλειονότητα των ελέγχων για την πιστοποίηση δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί εφόσον, όπως δηλώνουν οι αρμόδιοι των δήμων στο news.gr, είναι αδύνατο να ολοκληρωθούν τόσο οι έλεγχοι όσο και οι επισκευές σε κατάτι λιγότερες από 18.000 παιδικές χαρές, μέσα σε λίγους μόνο μήνες.

Από την άλλη, η εικόνα στις περισσότερες παιδικές χαρές παρουσιάζεται αποκαρδιωτική, κούνιες σπασμένες, τραμπάλες απαρχαιωμένες, απουσία περίφραξης, χαλίκι ή πλακάκι αντί κατάλληλου δαπέδου, με έντονο κίνδυνο για τα παιδιά. Σε αρκετές από αυτές έχουν τοποθετηθεί προειδοποιητικές ταμπέλες ότι την ευθύνη φέρουν οι γονείς ενώ άλλες είναι σφραγισμένες με αποτέλεσμα είτε να πηδούμε μέσα τα παιδιά είτε να μην έχουν που να παίξουν.

Στον δήμο Περιστερίου αν και έχουν ελεγχθεί και οι 67 παιδικές χαρές καμία δεν έχει κριθεί κατάλληλη ακόμα και αυτές που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια, όπως μας ενημερώνει η κ. Αλιφέρη, υπεύθυνη του τμήματος διαχείρισης πρασίνου παιδικών χαρών. Ο κ. Χαραλαμπόπουλος από το γραφείο τεχνικών υπηρεσιών του δήμου συμπληρώνει πως 2 βρίσκονται σε διαδικασία επισκευής ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά οι εργασίες προχωρούν αργά αφού οι ελλείψεις σημειώνονται καθώς προχωράει το έργο. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2015 αναμένεται να έχουν πιστοποιηθεί άλλες 5, ενώ κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να πιστοποιηθούν και οι 67 παιδικές χαρές του δήμου ώστε τα παιδιά να μπορούν να παίξουν με ασφάλεια.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους, η βασικότερη αιτία που δεν είχαν προχωρήσει στον έλεγχο και την επισκευή των παιδικών χαρών από το 2009, έτος που δημοσιεύτηκε η πρώτη εγκύκλιος του υπουργείου, ήταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των χώρων αυτών που παρέμενε ασαφές. Σήμερα βέβαια, όπως δηλώνουν η κ. Αλιφέρη και ο κ. Χαραλαμπόπουλος, ο βασικότερος λόγος των καθυστερήσεων είναι η έλλειψη κονδυλίων που δεν τους επιτρέπει να προχωρήσουν σε επισκευή των κριθέντων ως ακατάλληλων παιδικών χαρών.

Παρόλο που η διαδικασία προχώρησε με εντατικούς ρυθμούς στον δήμο Αργυρούπολης - Ελληνικού, στον οποίο σημειώθηκε το τραγικό περιστατικό, ούτε εκεί έχουν ολοκληρωθεί οι πιστοποιήσεις των παιδικών χαρών. Από τις 36 παιδικές χαρές που υπάρχουν, οι 12 περνούν τώρα την διαδικασία ελέγχου για την πιστοποίησή τους. Οι υπόλοιπες, ως παλαιότερες, χρειάζονται πολύ μεγαλύτερες επισκευές αφού απουσιάζουν οι περισσότερες από τις απαραίτητες προδιαγραφές για την ασφάλεια των παιδιών, ακόμα και η περίφραξη. Σύμφωνα με τον κύριο Συμεών Ιορδανίδη, προϊστάμενο για την συντήρηση των παιδικών χαρών ο ακριβής χρόνος για την ολοκλήρωση της πιστοποίησης των παιδικών χαρών δεν μπορεί να προσδιοριστεί πάντως αναμένεται να είναι σύντομος. «Το θέμα δεν είναι τόσο η διαδικασία ελέγχου όσο το να βρεθούν τα κονδύλια για να προχωρήσουμε στην επισκευή τους. Σκεφτείτε ότι μιλάμε για ένα μεγάλο ποσό, αφού μια κούνια μόνο μπορεί να κοστίζει 200 ευρώ, μια τραμπάλα 500 ευρώ κ.ο.κ .Κι αυτό είναι μόνο το κόστος επισκευής μερικών οργάνων από αυτά που υπάρχουν και στις 36 παιδικές χαρές» αναφέρει χαρακτηριστικά στο news.gr.

Στον εν λόγω δήμο, μέσα στις καταγεγραμμένες παιδικές χαρές, όπως διευκρινίζει ο κ. Ιορδανίδης, υπάρχουν και κάποιοι χώροι με όργανα γυμναστικής στους οποίους απουσιάζει εντελώς η περίφραξη. «Αυτοί οι χώροι λανθασμένα χαρακτηρίζονται παιδικές χαρές και το πιο πιθανό είναι αν δεν μπορέσουμε να τους τροποποιήσουμε, να τους καταργήσουμε εντελώς»

Διαφορετική παρουσιάζεται η εικόνα στον δήμο Αμαρουσίου, όπου σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Βασίλη Κόκκαλη, υπό την εποπτεία του οποίου είναι η συντήρηση και η λειτουργία των παιδικών χαρών, οι διαδικασίες για την πιστοποίηση όλων των παιδικών χαρών αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Όπως μας ενημερώνει ο κ. Κόκκαλης από τις 40 παιδικές χαρές που υπάρχουν στον δήμο, οι 16-17 έχουν ήδη ελεγχθεί και αναμένεται να πιστοποιηθούν εντός των ημερών, ενώ γρήγορα προχωρά η διαδικασία και για τις υπόλοιπες με στόχο την ολοκλήρωση του έργου μέχρι το τέλος του 2014.

Σύμφωνα με εκτίμηση της ΕΒΕΤΑΜ, πρώην ΕΛΟΤ, που αποτελεί τον επίσημο κρατικό φορέα για την πιστοποίηση των παιδικών χαρών, υπολογίζεται ότι έχουν ελεγχθεί περίπου 300 από το σύνολο των περίπου 18.000 χιλιάδων σε ολόκληρη την επικράτεια, ενώ ο αριθμός αυτών που έχουν πιστοποιηθεί είναι ακόμα μικρότερος. «Βέβαια ο αριθμός των ελεγμένων δεν μπορεί να είναι ενδεικτικός, εφόσον υπάρχουν και ιδιωτικοί φορείς πιστοποίησης που δεν γνωρίζουμε πόσες έχουν ελέγξει. Τουλάχιστον όμως υπάρχει κινητικότητα από πλευράς δήμων και ενδιαφέρον να προχωρήσουν οι διαδικασίες» αναφέρει ο υπεύθυνος του τομέα παιχνιδότοπων της ΕΒΕΤΑΜ, Νίκος Σκορδαράς.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν σημειώνονται καθυστερήσεις παρόλο που η παράταση δεν αναμένεται να ανανεωθεί από το υπουργείο. Κύρια αιτία είναι τις περισσότερες φορές το κόστος της επισκευής που μπορεί να κυμαίνεται από 5.000 έως και 50.000 ευρώ όπως υπογραμμίζει ο κ. Σκορδάρας στο news.gr.

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια πως ο έλεγχος θα έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί χρόνια πριν, αφού ο πρώτος νόμος όριζε ως προθεσμία ολοκλήρωσης της πιστοποίησης το τέλος του 2010. Στη συνέχεια η παράταση ανανεώθηκε μέχρι το τέλος του 2012, όπου και πάλι οι έλεγχοι δεν ολοκληρώθηκαν, ενώ η εκ νέου παράταση που δόθηκε όριζε ως καταληκτική ημερομηνία τον Ιούνιο του 2014.

Ενθαρρυντικό παρόλα αυτά είναι το γεγονός πως έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι όσον αφορά στους παιδότοπους εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, χώρων δηλαδή όπως αυτός που σημειώθηκε το τραγικό περιστατικό στο δήμο Ελληνικού, οι οποίοι υπόκεινται αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της ΕΒΕΤΑΜ. «Οι μόνες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν παιδότοπους που δεν έχουν πιστοποιηθεί ακόμα είναι εκείνες των ξενοδοχειακών μονάδων οι οποίες καθυστέρησαν λόγω τουριστικής περιόδου αλλά αναμένεται να ελεγχθούν μέσα στους ερχόμενους μήνες».

Τελευταία υπουργική απόφαση

Η τροποποιητική και συμπληρωματική υπουργική απόφαση για την οργάνωση και τη λειτουργία των παιδικών χαρών των ΟΤΑ, που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο του σταδιακού εκσυγχρονισμού τους ορίζει αναλυτικά τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν όσον αφορά στην υγεία και στην ασφάλεια των παιδιών.

Επίσης καθορίζεται με σαφήνεια η ευθύνη του κατασκευαστή των παιχνιδιών, καθίσταται απαραίτητη η ύπαρξη πιστοποίησης από διαπιστευμένο φορέα ελέγχου για τον εξοπλισμό και προσδιορίζεται το πεδίο ευθύνης των δημοτικών Αρχών αλλά και οι προδιαγραφές που θα πρέπει να ακολουθούνται κατά την ανακαίνιση, δημιουργία και συντήρηση τους.

Σύμφωνα με αυτές για να κατασκευάσει πλέον ένας δήμος παιδική χαρά, είναι απαραίτητη η ύπαρξη πιστοποιητικού λειτουργίας. Σε ό,τι αφορά δε, τις υφιστάμενες παιδικές χαρές, για τους εξοπλισμούς που έχουν εγκατασταθεί μετά τον Νοέμβριο του 1998, εφαρμόζονται τα πρότυπα που ίσχυαν κατά τον χρόνο της εγκατάστασής τους ενώ για εκείνους που δεν προκύπτει χρόνος εγκατάστασης, ή δεν υφίσταται φάκελος κατασκευαστή με αναλυτικά στοιχεία, ο ΟΤΑ υποχρεούται να προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές επεμβάσεις.