Και τα αναλώσιμα θα καλύπτονται για τους ανασφάλιστους διαβητικούς

Και τα φάρμακα αλλά και τα αναλώσιμα θα καλύπτει το κράτος δωρεάν στους ανασφάλιστους που είναι διαβητικοί, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης.

Όπως σημειώνεται θα ακολουθηθεί ακριβώς ό,τι γίνεται με τη φαρμακευτική κάλυψη με τους ασφαλισμένους, άρα προμηθεύονται κανονικά τα φάρμακά τους αλλά και τα αναλώσιμα που σχετίζονται άμεσα με τη χορήγηση- δοσολογία του φαρμάκου (ινσουλίνης).

Ήδη, ζητήθηκε και εγκρίθηκε από τον ΕΟΠΥΥ η δυνατότητα αποζημίωσης αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού σε δικαιούχους του Ν. 4270/2014, δηλαδή σε ανασφάλιστους πολίτες. Η μηνιαία δαπάνη τους εκτιμάται σε 250.000 ευρώ για τους ανασφάλιστους κατ' αναλογία με τη χορήγηση φαρμάκων, με βάση τους πρώτους μήνες εφαρμογής του μέτρου.

Τα συγκεκριμένα υλικά χορηγούνται σχεδόν στο σύνολό τους από ιδιωτικά φαρμακεία και υποβάλλονται στην Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Συνταγών, παράλληλα με τις συνταγές φαρμάκων και αποζημιώνονται μετά από έλεγχο της σχετικής υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ.

Την τελευταία δεκαετία έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη.

Το 2000, τα άτομα με διαβήτη διεθνώς έφταναν τα 151.000.000 και σήμερα ξεπερνούν τα 300.000.000. Όμως, εξίσου δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις των ειδικών για το μέλλον, καθώς αυτή η «έκρηξη» αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με τον συνολικό αριθμό των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη να υπολογίζεται έως το 2020 στα 600.000.000.

Ιδιαίτερα ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, που αποτελεί το 95% του συνόλου των ατόμων με διαβήτη, χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «ύπουλος» καθώς τα πρώτα χρόνια υφίσταται χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα. Αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, νεφρικής ανεπάρκειας, νευροπάθειας, μονίμων βλαβών του αμφιβληστροειδούς και άλλων σοβαρών επιπλοκών.