Στρατωτική παρέλαση: Ο πιλότος του F16 έκλεψε την παράσταση

Η εντυπωσιακή επίδειξη ακροβατικών από μαχητικό αεροσκάφος F 16 της Πολεμικής Αεροπορίας, με πιλότο τον σμηναγό Σωτήριο Στράλη, από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, "έκλεψε την παράσταση" στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, που πραγματοποιήθηκε στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση.

Επί 15 λεπτά ο πιλότος καθήλωσε τους επίσημους, τους θεατές της παρέλασης και τους άλλους Θεσσαλονικείς με τους απότομους ελιγμούς, τις εντυπωσιακές φιγούρες, τις χαμηλές πτήσεις και τις ασκήσεις ακριβείας που εκτέλεσε πάνω από τον χώρο της παρέλασης.

Την ώρα της πτήσης ο ίδιος χαιρέτισε όσους παρακολουθούσαν την παρέλαση με τα εξής λόγια: "Χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη. Χρόνια πολλά Μακεδονία. Χρόνια πολλά Ελλάδα. Σηκώστε ψηλά το κεφάλι".

Στην παρέλαση πήραν μέρος πολιτικά και στρατιωτικά τμήματα. Στο στρατιωτικό μέρος συμμετείχαν άρματα μάχης και διαφόρων τύπων οχήματα, ενώ την ώρα που περνούσαν πεζοπόρα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων πάνω από τον χώρο της παρέλασης πέταξαν μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά ελικόπτερα σε εντυπωσιακούς σχηματισμούς.

Την Κύπρο στην παρέλαση εκπροσώπησε ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορος Φωκαΐδης.
Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιωάννης Τραγάκης εξέφρασε την ευαρέσκεια του για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και την υπερηφάνεια του και σημείωσε:

"Σήμερα ήταν μια ημέρα μνήμης, περισυλλογής και μίμησης. Ημέρα μνήμης για να θυμηθούμε τους ήρωες του '40 που έπεσαν για την πατρίδα. Περισυλλογής για να θυμηθούμε ότι όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι μπορούν και καταφέρνουν πολλά. Και μίμησης, γιατί με τη σημερινή κρίση που περνάμε, που είναι μια οικονομική κρίση, είναι ένας οικονομικός πόλεμος, η Ελλάδα μας χρειάζεται όλους ενωμένους. Όλους ενωμένους και το εννοώ".

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος χαρακτήρισε την παρέλαση ως την πιο μεγαλειώδη των τελευταίων δέκα ετών και είπε πως "μας δημιουργεί ένα αίσθημα ασφαλείας αλλά και αποφασιστικότητας για την ειρήνη, στην πατρίδα μας και σε όλη την περιοχή".

"Η παρέλαση της Θεσσαλονίκης στέλνει πολλαπλά μηνύματα", είπε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Ορφανός και πρόσθεσε: "Αυτοί οι οποίοι κοιτάνε με αρνητικό τρόπο την Ελλάδα μπορούν να το ξεχάσουν και ο ελληνικός λαός να ξέρει ότι η προστασία του είναι σε καλά χέρια. Από την άλλη πλευρά, ανανεώνουμε σήμερα την υπόσχεση μας ότι θα κάνουμε ότι πρέπει για τη χώρα μας για να ξεπεράσει τα προβλήματα της , να διεκδικήσει ένα κεντρικό ρόλο και οι νέες γενιές να αποκτήσουν τη δική τους δυναμική".

"Η συλλογική μας μνήμη μας υπενθυμίζει ότι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά όταν τοποθετούμε το εθνικό πάνω από το μικροκομματικό συμφέρον. Όταν το συλλογικό υπερισχύει του ατομικού συμφέροντος", επισήμανε ο Αντώνης Σαουλίδης, που εκπροσώπησε το ΠΑΣΟΚ, ως μέλος του Πολιτικού του Συμβουλίου.

Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γαβριήλ Αβραμίδης είπε ότι "σήμερα οφείλουμε να βροντοφωνάξουμε τα "όχι" της χώρας απέναντι στις παράλογες και ταπεινωτικές απαιτήσεις των δανειστών και να θυμίσουμε την υποχρέωση της Γερμανίας να επιστρέψει το κατοχικό δάνειο και να πληρώσει τις πολεμικές επανορθώσεις". Εξέφρασε την πεποίθηση ότι του χρόνου η Θεσσαλονίκη θα γιορτάσει την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου χωρίς τα κάγκελα που τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας.

"Ο ηρωικός αγώνας των προγόνων μας κρατάει ζωντανή τη μνήμη αλλά και το χρέος που έχουμε να διαφυλάξουμε την ελευθερία, τη δημοκρατία και την εθνική μας κυριαρχία. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές όλοι οι Έλληνες μαζί, πρέπει να είμαστε ενωμένοι", τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

"Να μείνουμε στις δύο λέξεις που είπε ο κυβερνήτης του F 16, το κεφάλι ψηλά. Ευτυχώς ήταν και το F 16 και μπορούσαν να το δουν και όλοι οι Θεσσαλονικείς γιατί από τα δύο χιλιόμετρα της παρέλασης μόνο 200 μέτρα ήταν ελεύθερα", δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, εκφράζοντας έτσι την αντίθεση της στα κάγκελα που εμπόδιζαν τον κόσμο να πλησιάσει στην περιοχή που βρισκόταν η εξέδρα των επισήμων.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν ιδιαίτερα αυστηρά. Κατά μήκος της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου είχαν τοποθετηθεί κάγκελα και από τις δύο πλευρές.

Σε μια ακτίνα κάποιων εκατοντάδων μέτρων από την εξέδρα των επισήμων δεν επιτρεπόταν σε κανέναν να προσεγγίσει εκτός κι αν διέθετε προσωπική πρόσκληση.

Την παρέλαση παρακολούθησαν η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο γ.γ. Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, οι βουλευτές της Ν.Δ. Κώστας Γκιουλέκας, Γιάννης Ιωαννίδης, Σταύρος Καλαφάτης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, πρόξενοι και άλλοι επίσημοι.

Χωρίς να έχει προσκληθεί την παρέλαση παρακολούθησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος, ο οποίος στάθηκε παράμερα, δίπλα από την εξέδρα των αναπήρων πολέμου, και με δηλώσεις του επιτέθηκε στην κυβέρνηση.