Η “ουρά” του κυκλώνα Γκονζάλο σαρώνει την Ελλάδα με καταιγίδες

Στον κυκλώνα Γκονζάλο αποδίδει τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται σε όλη τη χώρα από το βράδυ της Πέμπτης, ο μετεωρολόγος, Νίκος Καντερές, ο οποίος μίλησε στο news.gr. 

Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος, το φαινόμενο προέρχεται από το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο πλήττει τη βορειοανατολική Ευρώπη, στη συνέχεια έφτασε στην Ιταλία και στη συνέχεια στην Ελλάδα, ενώ ένα τμήμα του κινήθηκε και προς τα σκαδιναβικά κράτη. 

"Ύπάρχει συνέχεια στο φαινόμενο. Θα έχουμε καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, αλλά και καταιγίδες στην Πελοποννησο, ενώ ανάλογα φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στο Αιγαίο, κυρίως στο νοτιοανατολικό. Το Σάββατο, ο Γκονζάλο θα επηρεάσει την Ανατολική, Βόρεια και Νότια Ελλάδα, ενώ στη δυτική Ελλάδα θα υπάρξει μία σχετική βελτίωση σε ό,τι αφορά τα φαινόμενα", σημειώνει ο κύριος Καντερές.

Τι περιμένουμε για το Σαββατοκύριακο

"Οι άνεμοι σήμερα θα συνεχίσουν να πνέουν νότιοι έως και 8 μποφόρ, ενώ από αύριο θα γυρίσουν σε βοριάδες και θα ενισχυθούν την Κυριακή, φτάνοντας σε ένταση τα 8 και 9 μποφόρ. Παράλληλα, η θερμοκρασία το Σάββατο θα σημειώσει μεγαλύτερη πτώση και θα πέσει ακόμα περισσότερο την Κυριακή", συμπληρώνει.

Όπως τονίζει, την προηγούμενη εβδομάδα η θερμοκρασία έφτασε τους 32 βαθμούς

"Συγκεκριμένα ο υδράργυρος άγγιξε τους 32 βαθμούς, ενώ σήμερα κινείται γύρω στους 18 – 19 και να φτάσουμε την Κυριακή στους 13 – 14".

Ο Γκονζάλο...

Σε ό, τι αφορά στο όνομα του κυκλώνα που επηρεάζει τη συμπεριφορά του καιρού, σημειώνει ότι οι μετεωρολόγοι συνηθίζουν να δίνουν κάποια ονόματα σε αυτά τα φαινόμενα με χαρακτηριστικό τους τα πολύ ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά. "Ο Γκονζάλο δημιουργήθηκε στον βόρειο Ατλαντικό. Έχει μία κίνηση και θα κάνει στην πορεία του στο Βόρειο ημισφαίριο. Όσο περνούν οι μέρες όμως, θα εξασθενεί με αλλαγή του καιρού μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα".

Βελτίωση τη Δευτέρα, βροχές και πάλι την Τετάρτη

"Τη Δευτέρα θα έχουμε ευρύτερη βελτίωση αλλά με χαμηλή θερμοκρασία και βόρειους ανέμους εμφανώς εξασθενημένους τόσο στην Ανατολική όσο και στη Νότια Ελλάδα. Κύρίως την Τρίτη θα έχουμε μεγαλύτερη βελτίωση, ενώ την Τετάρτη θα εκδηλωθεί ένα νέο φαινόμενο που θα φέρει βροχοπτώσεις, γεγονός που δείχνει ότι μπήκαμε οριστικά στο φθινόπωρο". Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει ο Νίκος Καντερές τα φαινόμενα που θα εκδηλωθούν από την Τετάρτη, δεν θα είναι σε καμία περίπτωση ανάλογης έντασης με αυτά που παρατηρούμε σήμερα Παρασκευή.