Αμφίπολη: Σκάλα ή ράμπα στον τρίτο θάλαμο

Στη χρονοβόρα διαδικασία της αφαίρεσης του μεγάλου όγκου χώματος που εμποδίζει την πρόσβαση στον τρίτο θάλαμο έχουν “κολλήσει” οι ανασκαφές στην Αμφίπολη, μία διαδικασία η οποία αναμένεται πάντως να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, επιτρέποντας στο ανασκαφικό επιτελείο να διαπιστώσει αν η κατασκευή στο δάπεδο του θαλάμου είναι τελικά σκάλα ή ράμπα.

Η έκκεντρη θύρα στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η “Ναυτεμπορική”, κάνει τους μηχανικούς να πιστεύουν πως υπάρχει σκάλα (που δεν αποκλείεται να είναι στριφογυριστή), η οποία θα οδηγεί στον επόμενο θάλαμο. Μπροστά στο θύρωμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, η ανασκαφική ομάδα ανακάλυψε άλλα δύο κομμάτια της σπασμένης μαρμάρινης πόρτας. Έτσι, τα τμήματα που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα έφτασαν τα πέντε και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους απομένουν άλλα δύο για να συμπληρωθεί το αριστερό φύλλο της πόρτας.

Η δίφυλλη θύρα, που είχε πάχος 14 εκατοστών και ήταν διακοσμημένη με εφηλίδες (διακοσμητικά στοιχεία που μιμούνται τις κεφαλές καρφιών), αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα, μαζί με έναν στροφέα (μεντεσέ) που τη συγκρατούσε, και όπως ανέφερε η υπεύθυνη της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη, επιβεβαιώνει πως πρόκειται για τάφο.

Γεωλόγοι πιστεύουν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πως -για λόγους στατικότητας- ο τέταρτος θάλαμος θα πρέπει να έχει κατασκευαστεί σε φυσικό βράχο, στον οποίο έχει σκαφτεί ακόμα και η οροφή του, η οποία ίσως έχει σχήμα καμάρας, ενώ δίνουν αρκετές πιθανότητες στην άποψη που αναφέρει ότι  από το συγκεκριμένο σημείο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το μνημείο.

Η καθιερωμένη ενημέρωση από την Άννα Παναγιωταρέα δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς δεν υπάρχουν νέα ευρήματα, ενώ χθες την πορεία της ανασκαφής παρακολούθησε και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.