Στο ΣτΕ η προσφυγή συνδικαλιστικών οργανώσεων κατά της αξιολόγησης

Για “ισοπεδωτική  λειτουργία με τυχαία και συμπτωματικά κριτήρια” έκανε λόγο η δικηγόρος της ΑΔΕΔΥ κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγών συνδικαλιστικών οργανώσεων για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Όπως είπε στους δικαστές η δικηγόρος, “δεν είμαστε αντίθετοι στην αξιολόγηση, θα πρέπει να υπάρχει. Η καρδιά του προβλήματος είναι ο επιμερισμός ότι συγκεκριμένος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να βαθμολογηθεί υποχρεωτικά με πολύ χαμηλό βαθμό. Τι εξυπηρετεί δηλαδή η αναγκαστική βαθμολόγηση του 15% με βαθμολογία από 1-6 στην κλίμακα του 10. Αφενός συγκρίνονται πτυχιούχοι με απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που προσελήφθησαν όμως για διαφορετικό σκοπό”.

Οι νομικοί εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ-ΟΤΑ κ.α. ζήτησαν να ακυρωθούν ως αντίθετες στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας οι σχετικές ρυθμίσεις.

Το βασικό πρόβλημα συνταγματικότητας, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, οι οποίοι είχαν συγκέντρωση έξω από το δικαστήριο, είναι η ποσόστωση στην βαθμολόγηση. Πώς, δηλαδή, σύμφωνα με τις νομοθετικές προβλέψεις με άριστα το 10, ένα ποσοστό 25% θα πρέπει υποχρεωτικά να βαθμολογηθεί με 9-10 (άριστα), ένα 60% με 7-8 (μέτρια – καλά) και ένα 15% αναγκαστικά με 1-6 (άσχημα).

Από την πλευρά του, το  Δημόσιο υποστήριξε πως η άρνηση των υπαλλήλων να προχωρήσουν στην αξιολόγηση και οι αλλεπάλληλες απεργίες για αυτό το λόγο “σημαίνουν για μας ότι δεν θέλουν να αλλάξουν τίποτα. Τα κακώς κείμενα να μην αλλάξουν”. Παράλληλα, επεσήμαναν πως με βάση το νόμο, όσοι αξιολογηθούν με χαμηλό βαθμό το 2013 δεν θα υποστούν καμιά επίπτωση μισθολογική ή άλλη, και στην περίπτωση που βελτιωθεί η βαθμολογία τους την επόμενη χρονιά, ο “κακός” βαθμός θα διαγραφεί οριστικά από το φάκελό τους.