Το ΣτΕ αποφασίζει για ακύρωση εγκυκλίων περί αξιολόγησης

Μια ακόμη μάχη για το θέμα της αξιολόγησης των ουσιαστικών προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων θα δοθεί την Παρασκευή στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τον σύμβουλο Επικρατείας Μιχάλη Βηλαρά να εστιάζει στην εισήγησή του στο ενδεχόμενο να μην μπορούν να ακυρωθούν οι επίμαχες εγκύκλιοι.

Η ΑΔΕΔΥ και ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδος στις προσφυγές τους ζητούν να ακυρωθεί η αξιολόγηση των ουσιαστικών προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και στρέφονται κατά των εγγράφων του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και της απόφασης της γενικής γραμματέως αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδος για τον επιμερισμό των ποσοστών αξιολόγησης. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι τόσο ο νόμος όσο και οι σχετικές εγκύκλιοι αντιβαίνουν στο Σύνταγμα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βηλαράς κατά την εισήγησή του θα θέσει δύο βασικά ζητήματα. Το πρώτο είναι εάν οι επίμαχες εγκύκλιοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μπορούν να ακυρωθούν, αφού δεν είναι υπουργικές αποφάσεις, με δεδομένο ότι το ΣτΕ έχει κρίνει κατ΄  επανάληψη ότι οι εγκύκλιοι των υπουργείων δεν έχουν “εκτελεστό χαρακτήρα”, δηλαδή δεν μπορούν να προσβληθούν, άρα και να ακυρωθούν.

Το δεύτερο ζήτημα είναι αν τελικά θεωρηθεί ότι μπορεί το δικαστήριο να εξετάσει τη νομιμότητα των εγκυκλίων. Ο κ. Βηλαράς θα εισηγηθεί ότι η μη δημοσίευσή τους στο ΦΕΚ μπορεί να θεραπευθεί με βάση τις διατάξεις νόμου 4274/2014, που προβλέπει την έκδοση προδικαστικής απόφασης για να αρθεί η πλημμέλεια από τον αρμόδιο δημόσιο φορέα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο το ΣτΕ είχε απορρίψει την αίτηση της ΑΔΕΔΥ που ζητούσε να ανασταλούν οι επίμαχες εγκύκλιοι του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.