Οι τσιγγάνοι του Νομισματοκοπείου, “τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού”

Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπίρης - Φωτογραφίες - Βίντεο: Γιάννης Κέμμος

Η υπόθεση μετεγκατάστασης των Ρομά από το Νομισματοκοπείο στο όρος Κανδύλι των Μεγάρων, φαίνεται πως εξελίσσεται σε βραδύκαυστη εκρηκτική ύλη. Κι αυτό γιατί οι αντιμαχόμενες πλευρές είναι πολλές και διαφορετικές. Από τη μία ο δήμος Χαλανδρίου που υποστηρίζει να δοθεί παράταση στην έξωση των τσιγγάνων από την περιοχή. Από την άλλη οι δήμοι της Δυτικής Αττικής, Μάνδρας - Ειδυλλίας και Μεγαρέων, οι οποίοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις της γενικής γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης για μετεγκατάσταση των Ρομά στην περιοχή τους, είναι παράνομες και αντισυνταγματικές.

Και κάπου στη μέση οι Τσιγγάνοι, οι οποίοι μετακινούνται κατά βούληση από το βουνό στην πόλη και από την πόλη στο βουνό με αποφάσεις τον εκάστοτε πολιτειακών παραγόντων.

Ο καταυλισμός βρίσκεται στην περιοχή του Νομισματοκοπείου από τη δεκαετία του 70. Αυτή τη στιγμή δικαστικές αποφάσεις δείχνουν το δρόμο της έξωσης των Ρομά από τον αστικό ιστό και τη μετεγκατάστασή τους σε άλλη περιοχή.

"Μία κατάσταση που επιβαρύνει τους Ρομά και τους περίοικους"

Το news.gr, μίλησε με αρκετούς από τους εμπλεκόμενους φορείς. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, "υπάρχει μία κατάσταση άθλια στον καταυλισμό. Μια κατάσταση που επιβαρύνει τους ίδιους τους Ρομά. Επιβαρύνει τους περίοικους που ανέχονται κάτι που δεν έχουν επιλέξει. Δεδομένο είναι πάντως, ότι συν τοις άλλοις πρέπει να αποδοθούν τα οικοπεδα στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους".

Όπως τονίζει ο κύριος Ρούσσος, "η πολιτεία δεν ασχολείται με την ουσιαστική επίλυση του θέματος και προσπαθεί να το λύσει πότε σε βάρος του ενός και πότε σε βάρος του αλλου. Εμείς αυτό που ζητάμαι απο την Κεντρική Διοίκηση είναι μία μακροπρόθεσμη λύση με επίκεντρο την ισονομία".

"Ζητήσαμε να επικρατήσει λογική και να μην μετατραπεί σε πεδίο μάχης το Χαλάνδρι. Είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε με προτάσεις που έχουμε κάνει, η κυριότερη εκ των οποίων ζητάει τη δημιουργία ενός στεγαστικού προγράμματος, στο οποίο πρέπει απαραίτητα να συμβάλλουν η περιφέρεια Αττικής, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κυρίως η κυβέρνηση", συμπληρώνει ο δήμαρχος Χαλανδρίου.

"Ξαφνικά απέκτησε ενδιαφέρον η περιοχή επειδή βρίσκεται κοντά στο μετρό"

"Κανείς δεν θέλει να ασχοληθεί σοβαρά σε αυτή την κατεύθυνση όμως. Κι αυτό γιατί μέχρι πρότινος δεν υπήρχε ενδιαφέρον για την περιοχή. Τώρα απέκτησε ξαφνικά ενδιαφέρον γιατί βρίσκεται πίσω από το σταθμό του μετρό, εκτός σχεδίου και υπάρχει ενδιαφέρον από κάποιους για αγορά εκτάσεων", λέει ο κύριος Ρούσσος.

Παϊτέρης: "Οι τσιγγάνοι ζουν στον καταυλισμό, ο κόσμος χτίζει σπίτια, και αρχίζουν τα προβλήματα"

Από την πλευρά του ο γνωστός τσιγγάνος καλλιτέχνης, Βασίλης Παϊτέρης, χαρακτηρίζει το θέμα ως "κλασικό". "Μία ομάδα τσιγγάνων που αποτελείται από πενήντα ή εκατό οικογένειες καταλαμβάνει ένα χώρο. Περνάνε 30 και 40 χρόνια. Στη συνέχεια πάει ο κόσμος, χτίζει σπίτια, αρχίζουν τα προβλήματα και ενοχλούν οι τσιγγάνοι. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να τους διώξουν από εδώ και να πάνε κάπου αλλού και μετά κάπου αλλού. Όπως έγινε στην περίπτωση του καταυλισμού στο Ολυμπιακό Στάδιο, αλλά και στον Ασπρόπυργο.

"Δεν θα περάσει..."

"Δεν θα περάσει όμως αυτή τη φορά. Είμαστε ενωμένοι. Ήδη κινητοποιηθήκαμε όλοι και θα σταματήσει. Αν θέλουν να περάσει, να αποκαταστήσουν τους Ρομά και να τους δώσουν από ένα σπίτι όπου θέλει ο καθένας. Βέβαια, αυτά τα οικόπεδα, βάσει χρησικτησίας είναι δικά τους. Οι ιδιοκτήτες θα έπρεπε να είχαν έρθει πολύ νωρίτερα να τα διεκδικήσουν", υποστηρίζει ο Παϊτέρης.

"Παιδιά ενός κατώτερου Θεού"

"Τα παιδιά αυτών των οικογενειών πηγαίνουν σχολείο στο Χαλάνδρι. Πρόκειται για έναν καταυλισμό, στον οποίο ζουν 60 με 65 οικογένειες. Αλλά πρόκειται για παιδιά ενός κατώτερου θεού. Όταν είναι να φορολογηθούν ή να πάνε φαντάροι ή να ψηφίσουν μόνο τότε βλέπουν χαμόγελα και υποσχέσεις", λέει ο καλλιτέχνης των Ρομά.

Αποκεντρωμένη Διοίκηση: Θα κατεδαφίσουμε μόνο τις ακατοίκητες παράγκες

Ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλης Αγγελάκας, αναφέρει ότι ήδη έγινε πρόταση να μπει συνεργείο στον καταυλισμό χωρίς παρουσία αστυνομικής δύναμης και να κατεδαφίσει τις ακατοίκητες παράγκες του καταυλισμού. "Σε συνεργασία με τον δήμαρχο Χαλανδρίου πρέπει να αναζητήσουμε λύση στο στεγαστικό πρόβλημα και μία λύση πιο λειτουργική από τα Μέγαρα".

"Είμαστε διατεθειμένοι να "παγώσουμε" τη λύση των Μεγάρων, εφόσον εμφανιστεί κάποια άλλη πρόταση. Παρόλ' αυτά η μετεγκατάσταση εκεί, ήταν και παραμένει μία εκκρεμότητα. Εμείς απλά εκτελούμε δικαστικές αποφάσεις. Στο πνεύμα συνεργασίας που θέλουμε με το δήμο όμως, λέμε ότι πρέπει να έχουμε μία συγκεκριμένη πρόταση. Σήμερα δεν θα απομακρυνθεί κανείς, ενώ δεν πρόκειται να πειράξουμε τα κατοικημένα", καταλήγει ο κύριος Αγγελάκας.