Ξεμπλόκαρε το Κτηματολόγιο – Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν ακίνητα

Ανοίγει ξανά για το δήμο Αθηναίων το Κτηματολόγιο μετά από μπλοκάρισμα τεσσάρων ετών.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 700.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που το 2008 δήλωσαν 1,2 εκατ. δικαιώματα θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή, προκειμένου -όταν λάβουν ταχυδρομικά τις σχετικές ενημερώσεις- να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν, σε περίπτωση εσφαλμένης εγγραφής στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου, τα αποτελέσματα της επεξεργασίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", αυτό θα πρέπει να γίνει, ώστε να μην κινδυνεύσουν να χάσουν περιουσιακά τους στοιχεία με τη σύσταση των οριστικών Κτηματολογικών Γραφείων.

Παράλληλα, σε έναν χρόνο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει ποια ακίνητα, που δεν δηλώθηκαν, θα περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου.

Η κτηματογράφηση παίρνει και πάλι μπρος με την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού μέσα στις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και αύριο Τρίτη. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί η ανάδειξη του αναδόχου και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και η διαδικασία ελέγχου των δηλώσεων μαζί με την ανάρτησή τους.

Σε ένα χρόνο μπαίνει στο Κτηματολόγιο όλη η Ελλάδα -με εξαίρεση την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τις πρωτεύουσες των νομών- και θα πρέπει να δηλωθούν από τους ιδιοκτήτες 16 εκατομμύρια δικαιώματα, καθώς η κτηματογράφηση αφορά το 65% της έκτασης της χώρας.