Άρειος Πάγος: Αναβολή μέχρι τέλη Φλεβάρη για τις καθαρίστριες

Άλλους πέντε μήνες θα περιμένουν οι καθαρίστριες μέχρι να τελεσιδικήσει η δικαστική διαμάχη με το υπουργείο Οικονομικών, η οποία και θα καθορίσει οριστικά την τύχη των θέσεων που έχασαν και το δικαίωμα επαναπρόσληψής τους.

Η εκδίκαση της προσφυγής του Δημοσίου κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο ζητούσε την επαναπρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, πήρε αναβολή για τις 25 Φεβρουαρίου του 2015 από το δικαστήριο του Αρείου Πάγου κι ενώ όλοι περίμεναν οριστική απόφαση.

Οι καθαρίστριες βρίσκονταν ήδη από το βράδυ της Δευτέρας έξω από τον Άρειο Πάγο, και φορούσαν στα χέρια τους το σύμβολο του αγώνα τους, δηλαδή τα κόκκινα γάντια, ενώ από την πρώτη στιγμή που συγκεντρώθηκαν εκεί, φώναζαν συνθήματα. 

Οι απολυμένες καθαρίστριες έχουν στο πλευρό τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, στους δήμους, στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και εκπαιδευτικούς.

Οι παραπάνω συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και πραγματοποιούν απεργιακό συλλαλητήριο έξω από το κτίριο του Άρειου Πάγου, σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των 393 γυναικών.

Στον Άρειο Πάγο συγκεντρώθηκαν επίσης και σχολικοί φύλακες, οι οποίοι θεωρούν τη δικαίωση των καθαριστριών ως ένα πρώτο βήμα για τη δικαίωση και του δικού τους αγώνα. 

Υπενθυμίζεται, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι –όπως είχε γίνει γνωστό- η εισήγηση του αρεοπαγίτη κ. Χριστόδορου Κοσμίδη στο αρμόδιο Εργατικό Τμήμα είναι να μην επαναπροσληφθούν οι απολυμένες καθαρίστριες. Ειδικότερα, ο κ. Κοσμίδης αναμένεται να προτείνει να γίνει δεκτή η αίτηση του υπουργείου Οικονομικών και να αναιρεθεί η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που έχει δικαιώσει τις καθαρίστριες.

Την αναβολή της συζήτησης της αίτησης αναίρεσης ζήτησαν οι συνήγοροι των καθαριστριών λέγοντας ότι τηρούν στάση αναμονής αφού είναι σε εξέλιξη προκήρυξη του ΑΣΕΠ για προσλήψεις.

Την ίδια ώρα σε παρέμβαση της η ΑΔΕΔΥ επικαλέστηκε την προσφυγή που εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο και θα κρίνει τη συνταγματικότητα της διαθεσιμότητας.

Από την πλευρά του, το δημόσιο συναίνεσε στην αναβολή της εκδίκασης ζητώντας ωστόσο να οριστεί σύντομη δικάσιμος.

Τελικώς το δικαστήριο αποφάσισε τη διατήρηση της απόφασης του Αρείου Πάγου που έχει αναστείλει την απόφαση του Πρωτοδικείου που δικαιώνει τις καθαρίστριες.