Δωρεάν τα μέσα μεταφοράς για τους μακροχρόνια ανέργους;

Τη δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τους μακροχρόνια ανέργους εξετάζει η κυβέρνηση. Η ευπαθής ομάδα του πληθυσμού αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του συνολικού πληθυσμού της χώρας και μια τέτοια απόφαση θα αποτελούσε τεράστια ελάφρυνση για τα άτομα αυτά. Προς την κατεύθυνση αυτή προσανατολίζεται, άλλωστε, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζεται τον τρόπο να βρεθεί η τεχνική φόρμουλα για να μετακινούνται ελεύθερα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς οι μακροχρόνια άνεργοι. Τις προσπάθειες επιβεβαίωσε χθες και ο Νίκος Σταθόπουλος, γενικός γραμματέας Μεταφορών του υπουργείου.

Οι μακροχρόνια άνεργοι στην Ελλάδα ξεπερνούν τις 400.000 σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΑΕΔ για το μήνα Σεπτέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη δωρεάν μετακίνηση ανέργων έχουν ζητήσει και τα συνδικάτα των εργαζομένων στη ΣΤΑ.ΣΥ. και τον Ο.ΣΥ. (Οδικές Συγκοινωνίες), ενώ διεκδικούν επίσης και τη μείωση της τιμής των εισιτηρίων.

Το θέμα έχει ευαισθητοποιήσει την Ευρωπαίκή Ένωση, η οποία εξετάζει την ενεργοποίηση μέτρων στήριξης των ναύλων μεταφοράς, δηλαδή ουσιστικά επιδότηση εισιτηρίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μεταφορών, Σιμ Κάλας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Παπανικολάου.