Στο αρχείο ο φάκελος για τους πνιγμούς στο Φαρμακονήσι

Στο αρχείο τίθεται ο φάκελος της υπόθεσης του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι μετά από εντολή του εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά. 

Με τον τρόπο αυτό μπαίνει τέλος στη δικαστική διερεύνηση πιθανών ευθυνών  του Λιμενικού Σώματος για το τραγικό ναυάγιο, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους οκτώ παιδιά και τρεις γυναίκες από το Αφγανιστάν.

Για το θέμα δίνουν την Πέμπτη συνέντευξη Τύπου το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών και η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών.

Όλα συνέβησαν στις 20 Ιανουαρίου 2014. Το σκάφος που μετέφερε τους μετανάστες από το Αφγανιστάν και τη Συρία ακινητοποιήθηκε στα ανοιχτά του Φαρμακονησίου. Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, τους προσέγγισε σκάφος του Λιμενικού για βοήθεια, στο οποίο προσδέθηκε η βάρκα τους.

Σύμφωνα με καταγγελίες, το σκάφος του Λιμενικού ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα με κατεύθυνση τα τουρκικά παράλια. Εξαιτίας της ταχύτητας ορισμένοι από τους πρόσφυγες έπεσαν στη θάλασσα.

Μετανάστης, που έχασε στο ναυάγιο την γυναίκα του και τα τρία παιδιά του, είχε καταγγείλει ότι ένας άλλος μετανάστης «προσπάθησε με ένα ξύλο να σώσει μια γυναίκα που πνιγόταν και τότε ένας άνδρας του Λιμενικού τον χτύπησε στο κεφάλι με κλωτσιά».

Μεταξύ άλλων οι διασωθέντες κατήγγειλαν πως οι άνδρες του Λιμενικού τους απείλησαν να μην αποκαλύψουν τίποτα από όσα συνέβησαν, διαφορετικά θα πάθαιναν κακό.