Δημόσιοι υπάλληλοι: Άμεση απόλυση για 2.500 με πλαστά πτυχία

Φάμπρικα πλαστών απολυτηρίων λυκείων αποκάλυψε το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης μετά την ολοκλήρωση των πρώτων ελέγχων στους ατομικούς φακέλους των δημοσίων υπαλλήλων.

Το ποσοστό των πλαστών δικαιολογητικών σε δήμους, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου σε ένα δείγμα 5.000 υπαλλήλων αγγίζει το 7% (316 πλαστά), εκ των οποίων πάνω από το 70% (266 περιπτώσεις) αφορούν πλαστά απολυτήρια λυκείου, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους».

Τα πλαστά απολυτήρια, που χρησιμοποιήθηκαν στις περισσότερες περιπτώσεις για τον διορισμό των υπαλλήλων αλλά και για τις προαγωγές, δηλώνουν ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είτε δεν έχουν φοιτήσει σε λύκειο ή έχουν «αλλάξει» την τελική βαθμολογία προκειμένου να ενταχθούν στα κριτήρια διορισμού. Συγκεκριμένα έχουν αποκαλυφθεί 110 πλαστά δικαιολογητικά στους φακέλους περίπου 1.000 εργαζομένων στον ΟΣΥ, εκ των οποίων αφορούσαν πλαστά απολυτήρια λυκείου.

Αντίστοιχα από τους 3.530 πρώην υπαλλήλους της δημοτικής αστυνομίας απομακρύνθηκαν 156 εργαζόμενοι οι οποίοι είχαν χρησιμοποιήσει πλαστά δικαιολογητικά για τον διορισμό τους, εκ των οποίων οι 74 με πλαστά απολυτήρια λυκείου. Τέλος σε πρόσφατο έλεγχο που ολοκληρώθηκε σε δήμο της Αττικής από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, από τους 507 εργαζομένους που απασχολούνται στις δημοτικές υπηρεσίες ανακαλύφθηκαν 52 περιπτώσεις με πλαστά δικαιολογητικά, δηλαδή το 10% των απασχολούμενων, εκ των οποίων οι περισσότεροι με πλαστά απολυτήρια λυκείου.

Μετά τον έλεγχο της πλαστότητας των εγγράφων ασκούνται πειθαρχικές και ποινικές διώξεις κατά των εργαζόμενων, οι οποίοι απομακρύνονται από την εργασία τους εάν διαπιστωθεί ότι αξιοποίησαν τα δικαιολογητικά για την πρόσληψή τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτατων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, ο αριθμός των απολύσεων που μπορεί να προκύψουν από τη διαδικασία ελέγχου των πιστοποιητικών μπορεί να ξεπεράσει τις 2.500 και να συνυπολογιστούν στις 6.500 απολύσεις που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους από το Δημόσιο, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.