Φρένο στις απεργίες

Χειρόφρενο στην εύκολη λήψη αποφάσεων για απεργίες βάζει η κυβέρνηση μαζί με αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων.

Η αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις δηλαδή για να είναι νόμιμη η απεργία πρέπει να ψηφιστεί από το 50% συν 1 των μελών του συνδικάτου βάζει χειρόφρενο στις απεργίες. Θα προϋποθέτει δηλαδή τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης και τη συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη της απόφασης, καθώς επίσης μεγαλύτερο χρόνο προειδοποίησης και υποχρεωτικά στάδια διαβουλεύσεων ανάμεσα στα σωματεία και τους εργοδότες.

Σημειώνεται πως όλα αυτά καθώς και το νέο καθεστώς για τη χρηματοδότηση των συνδικάτων, η επαναφορά της ανταπεργίας και ο περιορισμός των συνδικαλιστικών αδειών αναμένεται να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά την επικείμενη επίσκεψη της τρόικας τις επόμενες μέρες στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου ως το τέλος του 2014, αφού προηγηθεί διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Πρόκειται πάντως για αλλαγές που ήδη προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και αναμένεται να αποτελέσουν εστία αναταράξεων στους κόλπους της κυβέρνησης