Βαριά άρρωστη η ελληνική Υγεία – Βεβιασμένες οι μεταρρυθμίσεις

Ο εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο ελληνικό σύστημα Υγείας, Βόλφγκανγκ Τσέλερ, δίνει πολλή σημασία στον παράγοντα χρόνο, ο οποίος θα χρειαστεί για να υλοποιηθούν οι αλλαγές.

Ο κ. Τσέλερ διαφωνεί με το σφιχτό πλαίσιο χρόνου που έχει θέσει η τρόικα, σε μια... άτυπη κόντρα.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Τσέλερ, το ελληνικό σύστημα Υγείας "νοσεί βαρέως".

"Εκεί που εγώ βλέπω να υπάρχουν προβλήματα είναι το αυστηρό χρονικό σχέδιο, που δεν ήταν δυνατόν ρεαλιστικά να υλοποιηθεί. Γι αυτό ήταν καλό που επιδιώξαμε τον ανοιχτό διάλογο μαζί τους. Στον τομέα υγείας χρειάζεται να ληφθούν μέτρα άμεσης υλοποίησης, όπως είναι οι ανασφάλιστοι και η φαρμακευτική δαπάνη, γιατί πρόκειται για θέματα ζωής και θανάτου. Σε ό,τι αφορά την αλλαγή στην χρηματοδότηση των νοσοκομείων χρειάζεται χρόνος, γιατί στο τέλος το νέο σύστημα θα πρέπει να είναι λειτουργικό, θα πρέπει οι εργαζόμενοι να πληρώνονται ανάλογα με τις ικανότητές τους και οι άνθρωποι να έχουν ένα λειτουργικό νοσοκομείο που να παρέχει υπηρεσίες στις οποίες να προσφεύγουν", εξηγεί.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Deutsche Welle, ο Βόλφγκανγκ Τσέλερ ήδη ετοιμάζει μοντέλα προτάσεων για την εξασφάλιση και της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας όχι μόνο στα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια, όπου τα προβλήματα είναι οξύτερα, όπως έχει ο ίδιος διαπιστώσει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Γερμανός επιτετραμμένος, που έχει Ελληνίδα σύζυγο, θα επιστρέψει και πάλι στην Ελλάδα σε έξι μήνες το αργότερο.