Παρέλυσε η χώρα από τις απεργίες

Σε απεργιακό κλοιό βρέθηκε σήμερα η χώρα ενόψει της ψήφισης των μέτρων από το Κοινοβούλιο το βράδυ της Τετάρτης.

Η πορεία του ΠΑΜΕ που ξεκίνησε από την πλατεία Ομονοίας, ολοκληρώθηκε νωρίτερα και οι διαδηλωτές της αντίστοιχης πορείας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ βρέθηκαν στον ευρύτερο χώρο της Πλατείας Συντάγματος. Την απογοήτευσή του για τη μικρή συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, παρά την καθολική, όπως είπε, συμμετοχή των εργαζόμενων στην απεργία. Οι περισσότεροι δρόμοι έχουν ήδη ανοίξει μετά από το πέρασμα της πορείας.

"Δυστυχώς, δεν είναι της μαζικότητας που θα έπρεπε η συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση", παρατήρησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μιλώντας στον Real FM, κάτι το οποίο απέδωσε στη απεργία που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

 
Από την Ομόνοια, η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε το λαό σε συστηματική και οργανωμένη απειθαρχία "όχι μόνο στις αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά γενικότερα στο σύστημα".

Στο μεταξύ, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί στη Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος των Λουλουδάδικων και οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα παρέμειναν κλειστοί. 

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν εξαγγείλει 48ωρη πανελλαδική απεργία για σήμερα, Τρίτη 6 Νοεμβρίου και αύριο Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, με αίτημα την ακύρωση όλων των μέτρων, “που δεν επιφέρουν κανένα δημοσιονομικό όφελος, εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και εκτινάσσουν την ανεργία”. Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα.

"Αν ψηφιστούν τα μέτρα θα έχει συντελεσθεί το μεγαλύτερο πολιτικό και κοινωνικό έγκλημα κατά της χώρας και του λαού", υπογράμμισε στη δήλωσή του για τη 48ωρη γενική απεργία, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης.

"Αποφάσισαν το τέλος της διαπραγμάτευσης, ενώ η επαναδιαπραγμάτευση που υποσχέθηκαν δεν ξεκίνησε ποτέ! Αποφάσισαν τη φυσική εξόντωση των Ελλήνων για να σώσουν τους τραπεζίτες και τους μεγαλοεργοδότες και τη θυσία 11 εκατομμυρίων Ελλήνων, που τους χρησιμοποιούν ως πειραματόζωα για να δείξουν την αποφασιστικότητα και τη σκληρότητα του νεοφιλελευθερισμού", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κιουτσούκης.
 
Τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν ήδη από χθες με προσωπικό ασφαλείας όπως και τα θεραπευτήρια και το ΕΚΑΒ.

"Χειρόφρενο" σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Δεμένα θα παραμείνουν στα λιμάνια σήμερα και αύριο τα πλοία, μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ΓΣΣΕ - ΑΔΕΔΥ.
 
Σταθμευμένα μένουν σήμερα μετρό, τραμ, προαστιακός και ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και λεωφορεία μετά από απόφαση των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στο μεταξύ, τα ταξί συνεχίζουν -από χθες- τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων κατά του νέου πακέτου μέτρων και ο Θύμιος Λυμπερόπουλος. Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, μαζί με μέλη του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής, βρίσκονται στη Βασιλίσσης Σοφίας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το πολυνομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο το βράδυ.

Επίσης, τα τρένα του ΟΣΕ δεν εκτελούν δρομολόγια από σήμερα τα ξημερώματα. Στάσεις εργασίας προγραμματίστηκαν για αύριο Τετάρτη από την έναρξη της βάρδιας ως τις 15:00 για μετρό και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο. Σκοπός είναι να εξυπηρετηθεί ο κόσμος που θα κατέβει στην πορεία προς το Σύνταγμα. Αντίστοιχα, το τραμ θα λειτουργήσει για τον ίδιο σκοπό από τις 12:00 μέχρι τις 17:00.

Ακυρώνονται σήμερα και αύριο όλες οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου εξαιτίας της 48ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, όπως και την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου.

Από τις 10:00 έως τις 13.00 έμεινε κλειστός ο ελληνικός εναέριος χώρος. Συγκεκριμένα, ματαιώθηκαν συνολικά 14 πτήσεις και τροποποιήθηκε η ώρα άφιξης ακόμη επτά από τις 11:00 μέχρι τις 14:00 εξαιτίας της συμμετοχής των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας στην τρίωρη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ. Απεργούν επίσης και οι υπάλληλοι τηλεπικοινωνιών από τις 09:00 μέχρι και τις 12:00.

Συνεχίζονται και αύριο οι κινητοποιήσεις

Αύριο Τετάρτη απεργούν τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα με απόφαση της συνεδρίασης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
 
Συν τοις άλλοις, όλη την επόμενη εβδομάδα απεργούν οι δικηγόροι και έως την Τετάρτη απεργούν τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Έως τις 18 Νοέμβριου συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εισαγγελείς.
 
Οι τραπεζοϋπάλληλοι θα πραγματοποιούν 48ωρη γενική απεργία σήμερα και αύριο με αντίστοιχη απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων στις 11:00 στο Πεδίο του Άρεως. Θα συμμετέχουν επίσης στο απεργιακό συλλαλητήριο των συνδικάτων την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου στις 17:00 στο Σύνταγμα.
 
Ο κύκλος των κινητοποιήσεων θα συνεχισθεί με την πανευρωπαϊκή απεργία της 14ης Νοεμβρίου. Τα συνδικάτα, πάντως, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και σε άλλης μορφής κινητοποιήσεις.