Μήνυση δικηγόρων για την ελληνική “Νύχτα των Κρυστάλλων”

Η Πρωτοβουλία Δικηγόρων για την Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά για "πογκρόμ κατά μεταναστών από χρυσαυγίτες που ακολούθησε μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη, τον Μάιο του 2011 στο κέντρο της Αθήνας".

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει τα μέλη της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων, μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη στο κέντρο της Αθήνας, τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής ξεχύθηκαν στους δρόμους γύρω από την πλατεία Κοτζιά και την Ομόνοια, χτυπώντας και μαχαιρώνοντας όποιον μετανάστη τύχαινε να βρεθεί στον δρόμο τους.

Η ελληνική "Νύχτα των Κρυστάλλων" ξεκίνησε τη νύχτα της 10ης προς την 11η Μαΐου 2011. Το σπάσιμο των καταστημάτων που ανήκουν σε μετανάστες και οι επιθέσεις εναντίον τους στους δρόμους συνεχίστηκαν μέχρι τις 13 Μαΐου.

Ο συνολικός απολογισμός κατά την εκτίμησή τους από τις ρατσιστικές επιθέσεις, είναι ένας νεκρός, πάνω από 120 τραυματίες και πάνω από 20 βαριά τραυματισμένοι μετανάστες.

Στην 15σέλιδη μηνυτήρια αναφορά τους, οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Σκαρμέας και Τάκης Ζώτος που την υπογράφουν, ζητούν τη διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη υποθέσεων που εμπλέκονται μέλη της Χρυσής Αυγής και μέχρι στιγμής δεν έχουν απασχολήσει τους δικαστές.

Να σημειωθεί, ότι όταν η Πρωτοβουλία χρησιμοποιεί τη λέξη πογκρόμ εννοεί "τη μαζική και οργανωμένη βίαιη επίθεση εναντίον κάποιας συγκεκριμένης εθνικής, θρησκευτικής ή άλλης ομάδας, με ταυτόχρονη καταστροφή του περιβάλλοντός τους (σπίτια, επιχειρήσεις, θρησκευτικοί χώροι και ούτω καθεξής)".

Η εν λόγω Πρωτοβουλία Δικηγόρων, με την ονομασία "Jail Golden Dawn", δηλώνει πολιτική αγωγή σε όλες τις υποθέσεις της Χρυσής Αυγής ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η Πρωτοβουλία στην μηνυτήρια αναφορά της, επικαλείται σειρά στοιχείων, φωτογραφίες, βίντεο, δημοσιεύματα του Τύπου, μαρτυρίες από τα οποία -όπως υποστηρίζουν- προκύπτει από την αξιολόγησή τους ότι οι αρχές μπορούν να συλλάβουν μέλη της Χρυσής Αυγής και ακροδεξιές ομάδες που τέλεσαν σειρά αξιοποίνων πράξεων.

Παράλληλα, ζητούν τη διερεύνηση "του ρόλου των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης στην οργάνωση και υλοποίηση του πογκρόμ, ιδίως του Ηλία Κασιδιάρη και του Ηλία Παναγιώταρου".