Τι ισχύει για την παιδική πορνογραφία στην Ελλάδα

Ποιο είναι το προφίλ των δραστών; Πού μπορείτε να καταγγείλετε ύποπτα περιστατικά; Πώς αντιμετωπίζεται το φαινόμενο;

Σχετικά με την πορνογραφία ανηλίκων, ο νόμος ορίζει τα εξής:

Άρθρο 348Α ΠΚ (Ποινικού κώδικα)

Πορνογραφία ανηλίκων

1. Όποιος με πρόθεση παράγει, διανέμει, δημοσιεύει, επιδεικνύει, εισάγει στην Επικράτεια ή εξάγει από αυτήν, μεταφέρει, προσφέρει, πωλεί ή με άλλον τρόπο διαθέτει, αγοράζει, προμηθεύεται, αποκτά ή κατέχει υλικό παιδικής πορνογραφίας ή διαδίδει ή μεταδίδει πληροφορίες σχετικά με την τέλεση των παραπάνω πράξεων, τιμωρείται με Φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων έως εκατό χιλιάδων ευρώ.

2. Όποιος με πρόθεση παράγει, προσφέρει, πωλεί ή με οποιονδήποτε τρόποδιαθέτει, διανέμει, διαβιβάζει, αγοράζει, προμηθεύεται ή κατέχει υλικό παιδικής πορνογραφίας ή διαδίδει πληροφορίες σχετικά με την τέλεση των παραπάνω πράξεων δια συστήματος ηλεκτρονικού υπολογιστή ή με τη χρήση διαδικτύου, τιμωρείται με Φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων έως τριακοσίων χιλιάδων ευρώ.

3. Υλικό παιδικής πορνογραφίας, κατά την έννοια των προηγούμενων παραγράφων,συνιστά η αναπαράσταση ή η πραγματική ή εικονική αποτύπωση σε ηλεκτρονικό ή άλλο υλικό φορέα του σώματος ή μέρους του σώματος ανηλίκου, κατά τρόπο που προδήλως προκαλεί γενετήσια διέγερση, καθώς και πραγματικής ή εικονικής ασελγούς πράξης που διενεργείται από ή με ανήλικο.

4. Οι πράξεις της πρώτης και δεύτερης παραγράφου τιμωρούνται με Κάθειρξη μέχρι δέκα ετών και χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων έως εκατό χιλιάδων ευρώ:

"α. αν τελέσθηκαν κατ` επάγγελμα ή κατά συνήθεια".

"β. αν η παραγωγή του υλικού της παιδικής πορνογραφίας συνδέεται με την εκμετάλλευση της ανάγκης, της ψυχικής ή της διανοητικής ασθένειας ή σωματικής δυσλειτουργίας λόγω οργανικής νόσου ανηλίκου ή με την άσκηση ή απειλή χρήσης βίας ανηλίκου ή με τη χρησιμοποίηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο έτος".

Αν η πράξη της περίπτωσης β1 είχε ως αποτέλεσμα τη Βαριά σωματική βλάβη του παθόντος, επιβάλλεται Κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και χρηματική ποινή εκατό χιλιάδων έως πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ αν δε αυτή είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο, επιβάλλεται ισόβια Κάθειρξη."

Η έκδοση τελεσίδικης καταδικαστικής απόφασης για κάποια από τις Ανωτέρω πράξεις που τελέστηκε σε κατάστημα ή επιχείρηση γνωστοποιείται, με μέριμνα της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής, στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας μέσα σε ένα μήνα από τη δημοσίευσή της. Ο τελευταίος υποχρεούται μέσα σε ένα μήνα από τη γνωστοποίηση της απόφασης να αφαιρέσει την άδεια λειτουργίας του καταστήματος ή της επιχείρησης όπου τελέστηκε το αδίκημα, για χρονικό διάστημα ενός μέχρι τριών ετών, μπορεί δε, συνεκτιμώντας και τις λοιπές περιστάσεις, να επιβάλει την οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας ή, αν τέτοια άδεια δεν προβλέπεται από το νόμο, απαγόρευση της άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας του καταστήματος ή της επιχείρησης.

Μέχρις εκδόσεως της τελεσίδικης απόφασης, απαγόρευση λειτουργίας μπορεί προσωρινά να επιβληθεί υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις και με την ίδια διαδικασία αμέσως μετά την άσκηση ποινικής δίωξης.

Η Σύμβαση για τα Διαδικτυακά Εγκλήματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ορίζει ότι η παιδική πορνογραφία έχει τις εξής μορφές: 

  • Ένας ανήλικος που συμμετέχει σε σεξουαλική δραστηριότητα.
  • Ένα άτομο που συμμετέχει σε σεξουαλική δραστηριότητα προσποιούμενο ότι είναι ανήλικο.
  • Ρεαλιστικές εικόνες που αναπαριστούν ένα ανήλικο να συμμετέχει σε σεξουαλικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με ειδικούς κλινικούς σεξολόγους, οι άνθρωποι που εθίζονται στην πορνογραφία έχουν διαταραγμένη αντίληψη για τις ανθρώπινες σχέσεις και αυτό μπορεί να τους αποξενώσει από τους συντρόφους τους. Επίσης, επισημαίνουν ότι οι ανήλικοι είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό γιατί τους λείπει η συναισθηματική ωριμότητα και η εμπειρία της ζωής.

Η εξάπλωση των κυκλωμάτων παιδοφιλίας είναι ανησυχητική. Τα κυκλώματα αυτά είναι ομάδες ατόμων, τα οποία εργάζονται μαζί μέσω του Διαδικτύου με στόχο τη συλλογή και διανομή πορνογραφικού υλικού για τη δική τους ικανοποίηση.

Με περίπου δύο τρισεκατομμύρια δολάρια ετήσια κέρδη, η διακίνηση τέτοιου υλικού βρίσκεται στην δεύτερη θέση του πιο αποδοτικού –όσο και παράνομου- εμπορίου μετά την διακίνηση ναρκωτικών.

Το 10-15% των ανθρώπων παγκοσμίως δηλώνει πως έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση κατά την παιδική του ηλικία, ενώ στην Ελλάδα το 20% των παιδιών έχουν προσεγγιστεί από παιδόφιλο. - Στατιστικά, οι περισσότεροι παιδόφιλοι είναι άνδρες, ενώ το 66% των περιπτώσεων πρόκειται για συγγενείς του παιδιού-θύματος

Κατά μέσο όρο, οι παιδόφιλοι και διακινητές του «υλικού της ντροπής» είναι ηλικίας από 20 ως 50 ετών. Είναι είτε παντρεμένοι και μάλιστα με παιδιά, είτε ανύπαντροι, κατά κύριο λόγο άνδρες, οι οποίοι διαμένουν ακόμη με τους γονείς τους. Οι ηλικιακές προτιμήσεις των θεατών τέτοιου υλικού κυμαίνονται από βρέφη λίγων μηνών έως 17χρονους εφήβους και των δύο φύλων. Παιδόφιλος θεωρείται και ο έφηβος που προσεγγίζει ανήλικο άτομο, τουλάχιστον κατά έξι χρόνια μικρότερό του.

Πού συναντάται κυρίως υλικό παιδικής πορνογραφίας ;

  • Σε ιστοσελίδες τις οποίες χειρίζονται κυκλώματα παιδοφιλίας
  • Σε ηλεκτρονικά μηνύματα με φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας

Χρήσιμο στην καταπολέμηση αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος είναι η «Αράχνη». Πρόκειται για software που χρησιμοποιείται στο Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ. Δημιουργήθηκε από το FBI και έφτασε και στο ελληνικό αρχηγείο. Η «Αράχνη» κωδικοποιεί και εντοπίζει κάθε φωτογραφία και video με σχετικό υλικό που βρίσκει στο διαδίκτυο, και έχει την δυνατότητα να ακολουθεί τα ίχνη τους, αποκαλύπτοντας τους υπολογιστές από τους οποίους και στους οποίους διακινούνται, καθώς και την ταυτότητα των ανθρώπων που κρύβονται πίσω τους. Όταν τα ίχνη ενός σχετικού αρχείου εντοπιστούν σε ελληνικό υπολογιστή, στέλνεται σήμα από τα κεντρικά του FBI προς τις ελληνικές αρχές και ακολουθούν οι αντίστοιχες ποινικές διώξεις.

Που μπορώ να καταγγείλω ύποπτες σελίδες; 

Εάν βρήκατε μια ιστοσελίδα στην οποία υπάρχει παράνομο υλικό, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε με την Ελληνική Ανοιχτή Γραμμή SafeLine. 

Η SafeLine δέχεται καταγγελίες για ιστοχώρους (websites) ή υπηρεσίες νέων (newsgroups) που περιέχουν:

1. Εικόνες κακομεταχείρισης των παιδιών, οπουδήποτε στον κόσμο.

2. Ρατσιστικό και ξενοφοβικό περιεχόμενο που, κατά την άποψή σας, παραβαίνει την Ελληνική νομοθεσία.

3. Άλλο περιεχόμενο, παράνομο, κατά την άποψή σας. 

Η SafeLine συνεργάζεται με τους Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP), το Ακαδημαϊκό Δίκτυο ΕΔΕΤ και το Σχολικό Δίκτυο, Ερευνητικά και Πολιτιστικά Ιδρύματα, Ενώσεις Καταναλωτών και την ΕλληνικήΑστυνομία για τον περιορισμό της ροής του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Η SafeLine υποστηρίζεται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης "Σχέδιο Δράσης για την Ασφαλέστερη Χρήση του Διαδικτύου" και λειτουργεί από την SAFENET, το συλλογικό όργανο των ISPs της Ελλάδας. Η SafeLine είναι σε στενή επαφή με όλες τις Ευρωπαϊκές ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης των hotlines INHOPE. 

Μπορείτε να επικοινωνείτε με την Safeline:

  • στο τηλέφωνο 211 9558450,
  • μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση [email protected]
  • ή μέσω του ιστοχώρου www.safeline.gr.

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ 

Αποφεύγουμε διαδικτυακές συζητήσεις με αγνώστους και κυρίως δεν συμφωνούμε ποτέ να συναντήσουμε κάποιο «φίλο» που, μόλις γνωρίσαμε διαδικτυακά. Αν κάποια διαδικτυακή συζήτηση μας κάνει να νιώσουμε άβολα την σταματάμε αμέσως και αναφέρουμε το γεγονός σε κάποιο ενήλικα. Δεν στέλνουμε φωτογραφίες που είναι δυνατό να μας εκθέσουν μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Δεν ανεβάζουμε σε ιστοσελίδες κοινωνικού δικτύου π.χ. στο Facebook ή Hi5 φωτογραφίες μας, οι οποίες είναι προκλητικές. 

Χρύσα Τσιώτση, Δικηγόρος 

[email protected]