Γερμανός δικαστικός: Ποιοτικά τα ελληνικά δικαστήρια

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, κ. Andreas Vosskuhle, είχε το απόγευμα της Πέμπτης 11 Απριλίου ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου. Στη συνάντηση, στην οποία παραβρέθηκε και ο νέος Πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, κ. Peter Schoof, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, αλλά και η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής συνεργασίας σε θέματα Δικαιοσύνης.

"Παρά τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται, οι αποφάσεις που εκδίδονται από τα ελληνικά δικαστήρια διακρίνονται για την ποιότητά τους", τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, με επίκεντρο την διαμόρφωση και ενίσχυση του θεσμού της διαμεσολάβησης.

"Στους μήνες που είμαι Υπουργός Δικαιοσύνης, έχουν προχωρήσει και ο θεσμός της διαμεσολάβησης αλλά και η αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και του Ποινικού Κώδικα. Τα πρώτα σημάδια βελτίωσης είναι ορατά, ωστόσο ακόμα δεν είμαι ικανοποιημένος", δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε με θερμά λόγια στη συνεργασία του με την task force και τον επικεφαλής της, κ. Horst Reichenbach.

"Και εμείς στη Γερμανία παλεύουμε με τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης", δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Vosskuhle.

Ο Πρόεδρος του γερμανικού Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ενότητα δικαίου στην ΕΕ και εξέφρασε την ελπίδα ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συνεργασίας σε θέματα Δικαιοσύνης μέσω, μεταξύ άλλων, και επισκέψεων δικαστικών λειτουργών σε άλλες χώρες.

"Μόνον με αυτόν τον τρόπο", υποστήριξε ο κ. Vosskuhle, "θα γνωρίσουμε καλύτερα τις νομικές ιδιαιτερότητες των άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Αξίζει να εργαστούμε για το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα". Ο Πρόεδρος του γερμανικού Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου ευχαρίστησε τον Υπουργό Δικαιοσύνης για την συνάντηση και τον προσκάλεσε στην έδρα του δικαστηρίου στην Καρλσρούη.