Έφυγε από τη ζωή ο Κωστής Παπαγιώργης

Πέθανε, σε ηλικία 67 ετών, Κωστής Παπαγιώργης, σπουδαίος δοκιμιογράφος, συγγραφέας και μεταφραστής.

Ο Κωστής Παπαγιώργης (ψευδώνυμο του Κ. Παπαγεωργίου), γεννήθηκε το 1947 στο Νεοχώρι Υπάτης του νομού Φθιώτιδας, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του ως δάσκαλος. Το 1966 μετέβη στη Θεσσαλονίκη για σπουδές νομικής και παρέμεινε εκεί για ένα χρόνο. Αργότερα εγκαταστάθηκε στο Παρίσι για σπουδές φιλοσοφίας και παρέμεινε εκεί ως το 1975. Δεν ολοκλήρωσε ούτε τις σπουδές νομικής ούτε αυτές της φιλοσοφίας.

Μετά το 1975 επέστρεψε οριστικά στην Αθήνα και επιδόθηκε στη μετάφραση φιλοσοφικών έργων αλλά και τη συγγραφή δοκιμιακών κειμένων όπως και βιβλίων. Επίσης, συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Κωστή Παπαγιώργη, για τον πρόωρο θάνατό του, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ευχόμενος "οι νέοι άνθρωποι να τον ανακαλύψουν και να τον αγαπήσουν".  

Ο κ. Βενιζέλος, στη δήλωσή του, αναφέρει: "Συγγραφέας, μεταφραστής, δοκιμιογράφος, αλλά πάνω από όλα μελετητής και λάτρης της ανθρώπινης φύσης, ο Κωστής Παπαγιώργης μίλησε για τα ανθρώπινα πάθη, αφήνοντάς μας κάποια από τα ωραιότερα κείμενα που έχουν γραφεί ποτέ για αυτά.

Αυθεντικός, αντισυμβατικός, ουσιώδης και εικονοκλάστης, αφιέρωσε πολλά γραπτά του στην εθνική μας αυτογνωσία ανατρέποντας στερεότυπα της επίσημης ιστορικής αφήγησης".

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του Κωστή Παπαγιώργη εκφράζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

"Ένας εξαιρετικός δοκιμιογράφος, μεταφραστής και συγγραφέας. Ο κόσμος των γραμμάτων αποχαιρετά άλλη μια σπουδαία προσωπικότητα", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Την οδύνη του για την απώλεια του Κωστή Παπαγιώργη εκφράζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Σε δήλωσή του, ο Φώτης Κουβέλης συλλυπείται θερμά τους οικείους του και σημειώνει ότι "ο Κωστής Παπαγιώργης υπήρξε ένας μεγάλος συγγραφέας και δοκιμιογράφος, ένας αιρετικός διανοούμενος που με το ασίγαστο πάθος του για τη ζωή και την πρόοδο κόσμησε τα ελληνικά γράμματα και έδωσε σπάνιες πνοές στη δημοσιογραφία".