Πρώτη μέρα για το ΠΕΔΥ με 3.800 περίπου υπαλλήλους

Έναρξη λειτουργίας του νέου συστήματος Υγείας, καθώς σήμερα, Πέμπτη, είναι η πρεμιέρα του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

Νωρίς το πρωί οι υγειονομικές μονάδες παραδόθηκαν στις αρμόδιες Υγειονομικές Περιφέρειες, παρουσία των εργαζομένων. Ακόμη και των γιατρών που έκαναν αίτηση ένταξης στο νέο σύστημα, παρ' ότι έχουν διορία έναν μήνα να κλείσουν το ιατρείο τους και να αναλάβουν υπηρεσία προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση.

Αρχικά, λοιπόν, οι υγειονομικές μονάδες θα λειτουργήσουν με περίπου 800 διοικητικούς και 2.500 - 3.000 υγειονομικούς υπαλλήλους. Σταδιακά θα εντάσσονται στο σύστημα και οι γιατροί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται νομοθετικό πλαίσιο για τους ήδη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς. Αυτοί θα μπορούν να κάνουν σύμβαση (δίμηνη ή τρίμηνη) με τον Οργανισμό. Εν συνεχεία θα συμβληθούν οι 2.500 γιατροί, οι οποίοι δεν έκαναν αίτηση για το ΠΕΔΥ και έμειναν εκτός συστήματος διατηρώντας το ιδιωτικό ιατρείο τους.

Η Αττική δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα ως προς τη λειτουργία των υγειονομικών μονάδων, καθώς αρκετοί είναι οι γιατροί που έκαναν αίτηση. Πρόβλημα εντοπίζεται στην περιφέρεια και συγκεκριμένα στις ΥΠΕ Κρήτης και Στερεάς Ελλάδας - Θεσσαλίας, καθώς ελάχιστοι γιατροί έκαναν αίτηση. Ωστόσο οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας είναι αισιόδοξοι διότι -όπως λένε- στις περιοχές αυτές, ιδίως στην Κρήτη, λειτουργεί οργανωμένο δίκτυο Κέντρων Υγείας.