“Τρωκτικά” πίσω από τη διαρροή εγγράφων του υπ. Οικονομικών

Νέα περίεργη τροπή παίρνει η υπόθεση της διαρροής απόρρητων εγγράφων από το υπουργείο Οικονομικών.

Αρχικά η διαρροή εμφανίστηκε ως επίθεση των Anonymous στα ψηφιακά αρχεία. Ωστόσο, σύμφωνα με το “Έθνος” διαπιστώθηκε πως οι υπολογιστές από τους οποίους εκλάπησαν τα συγκεκριμένα αρχεία δεν ήταν συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο.

Μάλιστα εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει οργανωμένο κύκλωμα υποκλοπής μέσα στο υπουργείο.

Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν έγγραφα για το δημόσιο χρέος, αρχεία από τη Γενική Διεύθυνση Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού, ακόμη και κατάλογοι που αφορούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Οι Αρχές τώρα εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρχει οργανωμένο κύκλωμα που δρα στο εσωτερικό του υπουργείου Οικονομικών, έχει πρόσβαση στους διαβαθμισμένους υπολογιστές και βγάζει απόρρητα έγγραφα στη δημοσιότητα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προσέτρεξε στη βοήθεια των εξειδικευμένων αξιωματικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς είχε συμβεί στα υπολογιστικά αρχεία.

Και τότε διαπιστώθηκε ότι οι υπολογιστές από τους οποίους υπήρξε η διαρροή δεν ήταν συνδεδεμένοι με το Διαδίκτυο.

Καθώς πολλά από τα έγγραφα που αφορούν τη διαχείριση του δημόσιου χρέους χαρακτηρίζονται ως απόρρητα και εμπιστευτικά, τα τερματικά στα οποία είναι αποθηκευμένα δεν είναι συνδεδεμένα στο Ιντερνετ. Κι έπειτα το χάκινγκ αναφέρεται σε ψηφιακά αρχεία, ενώ όλα όσα δόθηκαν στη δημοσιότητα ήταν έγγραφα σκαναρισμένα - από χειρόγραφα δηλαδή.

Αποπροσανατολισμός με το όνομα των Anonymous

Το όνομα των Anonymous χρησιμοποίησαν οι άγνωστοι δράστες, προκειμένου να πείσουν ότι τα διαβαθμισμένα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν ήταν προϊόν ψηφιακής επίθεσης. Στην πραγματικότητα, όμως, ανθρώπινο χέρι ήταν αυτό που είχε πρόσβαση στους υπολογιστές, υπεξαιρώντας τα καλά φυλαγμένα αρχεία.

Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσαν στο “Εθνος” ότι τα έγγραφα που διέρρευσαν ήταν σκαναρισμένα, γεγονός που αρχικά έβαλε σε περίσκεψη τις Αρχές. Οι πηγές επιβεβαιώνουν ότι δεν προηγήθηκε ψηφιακή υποκλοπή και πως “η αναφορά στους Anonymous έγινε εκ του πονηρού και για να αποπροσανατολίσουν τις Αρχές”.