Επεισόδια Αστυνομίας και διαδηλωτών στο Σύνταγμα

Κλιμακώθηκε η ένταση έξω από το υπουργείο Οικονομικών στην οδό Νίκης μετά τις 10:30 της Παρασκευής κι ενώ μαζεύεται όλο και περισσότερος κόσμος στο κάλεσμα οργανώσεων και συνδικαλιστών από τους "διαθέσιμους" εκπαιδευτικούς, υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας, σχολικούς φύλακες και τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.

Στις διαδηλώσεις έχουν μπει και μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενώ το συγκεντρωμένο πλήθος έχει πυκνώσει.

Ολοένα και μεγαλύτερες αστυνομικές δυνάμεις καλούνται στο σημείο προκειμένου να φύγει η τρόικα με ασφάλεια από το υπουργείο Οικονομικών και να προχωρήσει στο επόμενο ραντεβού της στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Δυνάμεις των ΜΑΤ εξακολουθούν να απωθούν διαδηλωτές που επιδιώκουν να βρεθούν στην είσοδο του υπουργείου, στην οδό Νίκης.

Η τρόικα αποχώρησε με αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα, μετά από χαρακτηριστική καθυστέρηση, καθώς η πόρτα του υπουργείου Οικονομικών έμεινε για αρκετή ώρα κλειστή, μέχρι να ανοίξει διάδρομος για να βγουν οι τεχνοκράτες, ενώ στο αυτοκίνητο με το οποίο τελικά έφυγαν οι τροϊκανοί, συγκεντρωμένοι διαδηλωτές πλησίασαν και προσπάθησαν να χτυπήσουν τον ουρανό.

Τραυματίας φέρεται να είναι και ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, ενώ έχει προσαχθεί ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γρηγόρης Καλομοίρης.

Από τους συνδικαλιστές των σχολικών φυλάκων υπήρξε η καταγγελία ότι χτυπήθηκε μία καθηγήτρια από αστυνομικούς.

Οι αστυνομικοί σπρώχνουν και το πλήθος που βρίσκεται στην αρχή του πεζόδρομου της Ερμού. Η αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε, είχε ως αποτέλεσμα να λιποθυμήσει ένας διαδηλωτής.

 

Μία γυναίκα φέρεται να έχει τραυματιστεί ελαφρά στις συμπλοκές αστυνομικών με διαδηλωτές.

"Η Δημοκρατία έχει καταλυθεί. Ούτε στο πεζοδρόμιο δεν μας άφησαν να διαδηλώσουμε. Δεν είχαμε κλείσει τον δρόμο. Ήταν μία ειρηνική διαμαρτυρία", δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσυφάκης, ο οποίος είχε προσαχθεί το πρωί της Παρασκευής και αφέθηκε ελεύθερος μετά τις 09:00.

Τα επεισόδια έγιναν μετά την πρωινή ένταση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και με αφορμή την επίσκεψη της τρόικας στο γραφείο του κ. Στουρνάρα, που έχει ξεκινήσει μετά τις 10:30. Στα επεισόδια πριν τις 06:00 προσήχθησαν 17 άτομα, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσυφάκης.

Μπλοκ διαδηλωτών έχει κλείσει τη Φιλελλήνων, μπροστά από την πλατεία Συντάγματος, την ίδια ώρα που διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν αποκλείσει την είσοδο προς το υπουργείο.

Στο σημείο βρέθηκε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο οποίος αποδοκιμάστηκε.

Διευκρινίσεις για την ένταση στο Κολωνάκι έδωσε ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο οποίος αρνήθηκε τα περί επεισοδίου, επιβεβαίωσε, όμως τον έντονο διάλογο που είχε με καθηγητές που τον συνάντησαν στο Κολωνάκι.

Όπως τόνισε ο κ. Γιακουμάτος δεν έβρισαν τον ίδιο αλλά άρχισαν να φωνάζουν γενικώς για "κλέφτες βουλευτές".

Σύμφωνα με τον κ. Γιακουμάτο ,ακόμα και ξύλο να του έριχναν οι καθηγητές θα είχαν δίκιο καθώς η κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα ο yπουργός Παιδείας, Κωνσταντίος Αρβανιτόπουλος τους είχε πει ότι δεν θα απολυθεί κανένας.

Ο κ. Γιακουμάτος υποστήριξε μάλιστα ότι είχε έναν έντονο αλλά εποικοδομητικό διάλογο με τους εκπαιδευτικούς και ενδεικτικό του καλού κλίματος που επικράτησε είναι ότι οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Πέμπτη στο γραφείο του κ. Γιακουμάτου.

Γίνονται διαβουλεύσεις για να ανοίξει ο δρόμος μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών. Στην απομάκρυνση των διαδηλωτών συμμετέχουν τα ΜΑΤ και αστυνομικοί της ομάδας Δ, ενώ μέλη της ΟΛΜΕ κατήγγειλαν ότι τους απώθησαν τα ΜΑΤ με ασπίδες.

Στο σημείο έχει γίνει και ρίψη δακρυγόνου.