Συνήγοροι Λαυρεντιάδη: Σε κακή κατάσταση η υγεία του

Σε όλες τις κινήσεις που απαιτούνται ώστε να επαναπατριστούν τα χρήματα που έχουν δεσμευτεί στην Ελβετία έχει προχωρήσει, σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

“Ο Λ. Λαυρεντιάδης έχει δώσει εντολές να μεταφερθούν στην Ελλάδα τα χρήματα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Από τον Ελβετό εισαγγελέα βεβαιώθηκε ότι τα χρήματα αυτά μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα. Απαιτείται αίτημα του επιχειρηματία και  των ελληνικών αρχών”, όπως δήλωσε ο δικηγόρος Βασίλης Αθανασίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι συνήγοροι του επιχειρηματία αλλά και ιατροδικαστές, με κεντρικό θέμα την κατάσταση της υγείας του.

Οι συνήγοροί του μίλησαν για σοβαρή επιδείνωση της υγείας του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη λόγω του εγκλεισμού του, σε σημείο, μάλιστα, που δεν μπορεί -όπως είπαν- να αυτοεξυπηρετηθεί. “Βιώνει καθημερινό αποκλεισμό και ευτελισμό”, τόνισε η δικηγόρος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γεωργία Κούβελα, η οποία συμπλήρωσε ότι “η συνέχιση της προσωρινής του κράτησης επιφέρει ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία τους αλλά και τον εξευτελισμό του και έρχεται σε αντίθεση με τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι “κινδυνεύει ακόμα και η ίδια η ζωή του επιχειρηματία. Θεωρώ αδιανόητη οποιαδήποτε σύσταση αυτός ο ασθενής να μείνει έγκλειστος σε οποιοδήποτε ίδρυμα”, είπε.

Ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος υποστήριξε πως εδώ και 15 μήνες ο προσωρινά κρατούμενος επιχειρηματίας “ενώ συμβάλλει εμπράκτως ώστε να μην υπάρξει ζημιά και έχει σοβαρότητα προβλήματα παραμένει στη φυλακή ενώ άλλοι με σοβαρά ποινικά αδικήματα αφήνονται ελεύθεροι”.

Οι δικηγόροι του απέστειλαν και την παραπάνω φωτογραφία του πελάτη τους στα Μέσα προς δημοσίευση.

Ο κ. Δημητρακόπουλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, μπήκε στην ουσία της υπόθεσης των επισφαλών δανείων της Proton Bank, λέγοντας ότι ο επιχειρηματίας δεν έχει διαπράξει κανένα ποινικό αδίκημα. “Από αυτά τα 700 εκ. ευρώ τα 380 εκ. έχουν μεταφερθεί στην καλή Proton Bank και εξυπηρετούνται. Όσο για τα υπόλοιπα ο κ. Λαυρεντιάδης δεν ήταν καν μέτοχος”, είπε ο δικηγόρος και συμπλήρωσε: ”Ο επιχειρηματίας επιστρέφει 220 εκ. ευρώ στη χώρα μας κραυγάζοντας ότι δεν έχει διαπράξει κανένα ποινικό αδίκημα”.

Αναφερόμενος στην εγγύηση-μαμούθ των 100 εκ. ευρώ που πρότεινε ο εισαγγελέας προκειμένου ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης να αποφυλακιστεί, ο Μ. Δημητρακόπουλος υπογράμμισε ότι “σε καμία χώρα του κόσμου δεν έχει προταθεί εγγύηση ύψους 100 εκ. ευρώ για να αποφυλακιστεί κάποιος”.

Τέλος, ο συνήγορος του επιχειρηματία έκανε “έκκληση σε όλους τους θεσμικούς παράγοντες να δοθεί η δυνατότητα να γίνει λογιστική πραγματογνωμοσύνη προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει ευθύνη Λαυρεντιάδη και σε ποιο βαθμό”.