Δικαστικό απαγορευτικό σε εκπομπή για το Φαρμακονήσι

Εντολή πρωτοδίκη από την Κω να μη μεταδοθεί η εκπομπή «Πρωταγωνιστές» για το Φαρμακονήσι στο Mega την επόμενη Τρίτη.

Το σκεπτικό της δικαστικού λειτουργού είναι ότι η μετάδοσή της θα παρεμποδίσει την εν εξελίξει δικαστική έρευνα.

Ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρει ότι έχει ήδη μιλήσει με πρόσωπα που γνωρίζουν την τραγωδία όπως ένας δύτης που βούτηξε στο ναυάγιο.

Από το Mega ανακοινώθηκε ότι η εκπομπή θα προβληθεί κανονικά.

«Η δικαστική απόφαση που απαγορεύει την προβολή εκπομπής του Mega για τη τραγωδία στο Φαρμακονήσι, με το επιχείρημα ότι παραβιάζει τη μυστικότητα της ανάκρισης,επαναφέρει στην ημερήσια διάταξη αντιλήψεις και πρακτικές που δεν είναι συμβατές με τη λειτουργία του τύπου και τις αρχές της ελευθεροτυπίας. Τα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, ​δεν είναι εχθροί της δικαιοσύνης. Όπως κατ'επανάληψη έχει αποδειχθεί και στη χώρα μας, είναι αρωγοί και συμπαραστάτες της στην αναζήτηση της αλήθειας» σχολίασε η ΔΗΜΑΡ.

Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατική Αριστερά, και το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση για το θέμα τονίζοντας ότι «η παρεμπόδιση του έργου των δημοσιογράφων και ακόμη περισσότερο η απόπειρα προληπτικής λογοκρισίας δεν ταιριάζουν σε δημοκρατικά οργανωμένη πολιτεία» και ότι «η εκπομπή πρέπει να προβληθεί κανονικά».

« Το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο πρόεδρός του και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ.Βενιζέλος, έχει τοποθετηθεί από την πρώτη στιγμή υπέρ της ανάγκης να ερευνηθούν οι συνθήκες και τα αίτια που οδήγησαν στο να χαθούν ανθρώπινες ζωές στο Φαρμακονήσι. Η δικαστική έρευνα πρέπει να είναι ταχύτατη και να μην αφήνει καμία σκιά», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη στην δικαστική απόφαση να μην προβληθεί η εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι:«Η δικαστική απόφαση να μη προβληθεί εκπομπή για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι,είναι απαράδεκτη. Η δημοσιογραφική έρευνα, βοηθά την δικαστική», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη ο Σταύρος Κοντονής έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά την απαγόρευση της εκπομπής του δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη για τα γεγονότα στο Φαρμακονήσι:

«Εκ του άρθρου 241 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας απαγορεύεται η γνωστοποίηση ανακριτικού υλικού. Δεν υφίσταται όμως καμία αρμοδιότητα των ανακριτικών αρχών εκ της διατάξεως αυτής προς την κατεύθυνση της παρεμπόδισης της δημοσιογραφικής έρευνας και της άσκησης του δικαιώματος της ελευθεροτυπίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι η δημοσιογραφική έρευνα διεξάγεται ανεξάρτητα από τις ενέργειες του αρμόδιου ανακριτή και είναι άσχετη προς την ανακριτική διαδικασία. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι πολλές φορές η δημοσιογραφική έρευνα βοηθά στην αποκάλυψη της αλήθειας. Ως εκ τούτου, η σχετική πρωτοβουλία της ανακρίτριας της Κω με σκοπό την απαγόρευση της εκπομπής του Σ. Θεοδωράκη σχετικά με ό, τι συνέβη στο Φαρμακονήσι υπερβαίνει κατά τρόπο πρόδηλο τα καθήκοντά της και τις αρμοδιότητες που της έχουν ανατεθεί εκ του νόμου. Μια τέτοια απόφαση κινείται εμφανώς σε μια λογική προληπτικής λογοκρισίας η οποία απαγορεύεται ρητά από το σύνταγμα. Ελπίζω και εύχομαι να μην αποτελεί την απαρχή συγκάλυψης».