Τσελέντης: Περιμένουμε νέο ισχυρό σεισμό 5,2 Ρίχτερ

"Εγώ και η ομάδα ΒΑΝ είχαμε μηνύματα για τον πρώτο μεγάλο σεισμό της προπερασμένης Κυριακής στο Ληξούρι (26 Ιανουαρίου) από τις αρχές Ιανουαρίου".

Αυτό υποστήριξε σε συνέντευξή Τύπου που έδωσε, ο καθηγητής σεισμολογίας,  Άκης Τσελέντης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις που είχαν προηγηθεί φαινόταν ότι "η γη φούσκωνε".

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι αναμένει νέο ισχυρό σεισμό ακόμη και 5,2 - 5,3 με μεγάλη επιτάχυνση, που θα επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση.

"Από μετρήσεις από δορυφόρο είχαμε παρατηρήσει ότι από το 2008 η Παλική είχε αρχίσει να φουσκώνει. Ξέραμε ότι τα επόμενα χρόνια κάτι θα γίνει και είχαμε υποβάλει έκθεση στον ΟΑΣΠ γι’ αυτό το φαινόμενο", είπε ο Άκης Τσελέντης και πρόσθεσε ότι : "Την 1η Γενάρη, σε μία συστοιχία ΒΑΝ, είδαμε στο σταθμό του Πύργου μια ακολουθία από σήματα, που φωτογράφιζαν την Κεφαλονιά. Τα φλας αυτών των σημάτων δεν μας έδιναν σεισμό μεγαλύτερο των 6 ρίχτερ και γι’ αυτό δεν υπήρχε καμία ανακοίνωση για την Κεφαλονιά".

"Ρίσκαρα να πω πως ο πρώτος σεισμός ήταν ο κύριος σεισμός. Ο δεύτερος ήταν μετασεισμός από το ίδιο ρήγμα ή δίδυμος σεισμός. Ό,τι ακούτε για σεισμούς 7άρια είναι “Ράδιο Αρβύλα”... Δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή κάτι μεγαλύτερο στο ίδιο ρήγμα από 5,2 ή 5,4. Περιμένουμε ένα μετασεισμό σε αυτά τα μεγέθη. Όχι κάτι μεγαλύτερο. Κατά 99% αυτά τα γεγονότα ήταν τα κυρίως γεγονότα και δεν θα έχουμε κάποιον άλλο μεγάλο καταστροφικό σεισμό. Η μετασεισμική ακολουθία είναι απολύτως φυσιολογική. Είναι σίγουρο πως τις επόμενες εβδομάδες θα βιώσουμε ένα σεισμό του 5,2 ή 5,3, αλλά δεν χρειάζεται κανένας πανικός".