Nέος εξοπλισμός και κοινωνικό φαρμακείο από το ΑΧΕΠΑ

Με έναν αξονικό και ένα μαγνητικό τομογράφο θα εξοπλιστεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και Ιουνίου αντίστοιχα το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ενώ στο ίδιο διάστημα θα αποκτήσει και μια κάμερα ακτίνων γάμμα.

"Το ΑΧΕΠΑ μπήκε στο 2014 με το δεξί" είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ Γιώργος Βέργουλας, επισημαίνοντας ότι το κόστος του νέου εξοπλισμού καλύφτηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα, η δαπάνη για την προμήθεια του αξονικού και του μαγνητικού τομογράφου ανήλθε στο 1.700.000 (από 850.000 ο καθένας) ενώ το κόστος της γ -κάμερας στις 350.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο αξονικός που διέθετε το ΑΧΕΠΑ αντιμετώπισε προβλήματα λειτουργίας ενώ ο μαγνητικός τομογράφος δεν λειτουργούσε και εδώ και μία δεκαετία υπήρχε αίτημα για την αγορά νέου.

Επίσης στο νοσοκομείο δρομολογείται η δημιουργία Κοινωνικού Φαρμακείου.

"Υπάρχει χώρος για τη φιλοξενία Κοινωνικού Φαρμακείου που θα λειτουργεί με ευθύνη εθελοντών, οι οποίοι θα συγκεντρώνουν φάρμακα προκειμένου να τα μοιράσουν σε άπορους ασθενείς. Απομένει η έγκριση από τον υπουργό Υγείας προκειμένου να λειτουργήσει" ανέφερε ο κ. Βέργουλας.

Πρόβλημα η δαπάνη για τα αντιρετροϊκά

Η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ έχει υποβάλει ακόμη αίτηση ένταξης στο ΕΣΠΑ της δημιουργία νέας Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων προκειμένου να εξυπηρετούνται οι οροθετικοί. Αναφερόμενος στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο καθώς η κάλυψη της δαπάνης για την αντιρετροϊκή αγωγή των οροθετικών εντάσσεται στην συνολική φαρμακευτική δαπάνη του νοσηλευτικού ιδρύματος. Από τα 9.660.000 που είναι η συνολική φαρμακευτική δαπάνη του ΑΧΕΠΑ τα 7.300.000 πηγαίνουν για την αντιρετροϊκή αγωγή των 1.100 οροθετικών που εξυπηρετούνται από την Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων δηλαδή από τις 805.000 ευρώ της μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης περίπου 600.000 είναι για αντιρετροϊκά. Η διοίκηση εκφράζει φόβους ότι σύντομα θα υπάρξει πρόβλημα με την προμήθεια φαρμάκων.