Μετωπική μηχανικών – συμβολαιογράφων

Κόντρα μηχανικών με τον κλάδο των συμβολαιογράφων κρύβει η επιστολή του προέδρου του ΤΕΕ, Χρήστου Σπίρτζη στον Κωνσταντίνο Βλαχάκη. Ο τελευταίος είναι ο πρόεδρος της Συντοντιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος και ο κ. Σπίρτζης ζητά να μάθει εάν οι συμβολαιογράφοι έχουν προτείνει στο ΥΠΕΚΑ ή την κυβέρνηση, την κατάργηση της βεβαίωσης δόμησης και την παράκαμψη του ηλεκτρονικού συστήματος, η οποία θα οδηγήσει σε βεβαιώσεις αμφιλεγόμενης εγκυρότητας.

Στην επιστολή επιρρίπτονται ευθύνες στους συμβολαιογράφους για την αυξανόμενη αντίδραση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στις κινητοποιήσεις των μηχανικών.

Ο κ. Σπίρτζης δηλώνει έκπληκτος διότι πληροφορήθηκε τις έντονες διαμαρτυρίες των συμβολαιογράφων, σε σχέση με τις κινητοποιήσεις για την εξαθλίωση των διπλωματούχων μηχανικών και των επιστημόνων και την στοχοποίηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).

Απευθυνόμενος στα αρμόδια όργανα του κλάδου των συμβολαιογράφων, ερωτά εάν συμφωνούν με την επιτάχυνση της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος για την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων.

Όπως τονίζει σε άλλο σημείο της επιστολής του, το ΤΕΕ για τη διευκόλυνση των συμβολαιογράφων ενέταξε εφαρμογή πρόσβασης των μελών των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος στο ηλεκτρονικό του σύστημα με στόχο την υπέρβαση πιθανών γραφειοκρατικών δυσχερειών.

"Το αποτέλεσμα ήταν η τήρηση του Νόμου, στην πραγματικότητα και όχι στα χαρτιά, σε σχέση με τις μεταβιβάσεις αυθαιρέτων κτιρίων ή κτιρίων με αυθαίρετες κατασκευές και υπερβάσεις. Το αποτέλεσμα ήταν, όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμάς, να μην μεταβιβάζονται αυθαίρετα κτήρια και πλήθος ιδιοκτησιών με υπερβάσεις, για τα οποία τα μέλη σας καλούνταν να κλείνουν τα μάτια και να οδηγούνται σε συμβόλαια που υπέκρυπταν ολόκληρα αυθαίρετα κτίσματα και μεταβιβάζονταν ως αδόμητα οικόπεδα ή ιδιοκτησίες με υπερβάσεις και αυθαίρετες κατασκευές που δεν εμφανίζονταν", αναφέρει ο κ. Σπίρτζης.

"Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, θα ήταν έγκλημα η προσπάθεια αντιπαροχής με κάποια ανταλλάγματα που θα ακύρωναν τους αγώνες όχι κάθε κλάδου, αλλά του ελληνικού Λαού που η κυβερνητική πολιτική και οι συνοδοιπόροι της δεν λαμβάνουν υπόψη, κατεβάζοντας ρολά ακόμη και στον στοιχειώδη κοινωνικό διάλογο", καταλήγει ο κ. Σπίρτζης στην επιστολή του.