Αριστοτέλειο : Ώρα μηδέν για τα σκουπίδια

Μια ιστορία με ρίζες βαθιές στην ιστορία της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία 15 χρόνια οι πρυτανικές αρχές αναλάμβαναν οι ίδιες με “πελατειακά κριτήρια”, όπως καταγγέλει ο καθηγητής του τμήματος φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Λουκάς Βλάχος, την πρόσληψη υπαλλήλων στην καθαριότητα.

“Οι πρυτάνεις φρόντιζαν να υποδεικνύουν στις εταιρείες που υπέγραφαν συμβάσεις για την ανάληψη της καθαριότητας, ποιους συγκεκριμένα υπαλλήλους θα προσλάβουν”, επισημαίνει ο κύριος Βλάχος. “Αποτέλεσμα; Αυτοί οι άνθρωποι ήταν οι ίδιοι και οι ίδιοι όλα αυτά τα χρόνια και κάποια στιγμή αποφάσισαν να διεκδικήσουν μια μορφή μονιμοποίησης”, συνεχίζει. Με βάση τα όσα μας ανέφερε ο καθηγητής του Αριστοτελείου, οι εργαζόμενοι ζήτησαν να πληρώνονται από εδώ και στο εξής από το ίδιο το Πανεπιστήμιο και να πάψουν να εργάζονται στις εταιρείες καθαριότητας. Μια μορφή πρόσληψης δηλαδή. "Ο κύριος λόγος που οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα απέργούν δεν είναι ότι είναι απλήρωτοι, όπως καταλαβαίνετε".

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας είναι να κινδυνεύουν με λουκέτο πολλές από τις σχολές ή τα τμήματα του Πανεπιστημίου. Αυτή τη στιγμή το πάρτι σκουπιδιών στις αίθουσες διδασκαλίας είναι “άνευ προηγουμένου”, όπως λέει ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας. “Τριάντα χρόνια εργάζομαι στο Πανεπιστήμιο, πρώτη φορά το βλέπω σε αυτή την κατάσταση”

Την τελευταία εβδομάδα έγινε μία προσπάθεια από καθηγητές και φοιτητές να καθαρίσουν μερικές από τις αίθουσες. Παρόλ' αυτά όμως, σύμφωνα με τον κύριο Βλάχο “έρχονταν κάποιοι από τους υπαλλήλους, οι οποίοι με την υποστήριξη ορισμένων φοιτητών άδειαζαν και πάλι σακούλες με σκουπίδια στο πάτωμα, εμποδίζοντας το έργο μας. Οι τουαλέτες στη σχολή Θετικών Επιστημών είναι κλειδωμένες αυτή τη στιγμή καθώς η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου”, προσθέτει.

Στις αρχές τις εβδομάδας μάλιστα, ο κοσμήτορας της σχολής Θετικών Επιστημών, Σπύρος Παυλίδης, έστειλε επιστολή στην αρμόδια αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων, προειδοποιώντας ότι αν δεν γίνει κάτι άμεσα θα πρέπει να αναστείλει τη λειτουργία όλης της σχολής μέχρι νεωτέρας.

Όπως μας πληροφόρησε ο κύριος Μάρδας, χθες, βγήκαν ασφαλιστικά μέτρα μετά από προσφυγή των πρυτανικών αρχών, τα οποία υποχρεώνουν 20 άτομα από τα 220 που εργάζονται στην καθαριότητα να μπουν και να καθαρίσουν ότι περνάει από το χέρι τους. “Θα έπρεπε η πρυτανεία να βρει μία λύση συμβιβασμού με τους εργαζόμενους πριν να φτάσει η κατάσταση σε αυτό το σημείο. Την περασμένη εβδομάδα που ήρθαν οι καινούργιοι φοιτητές πήραμε μερικές σακούλες και συμμαζέψαμε όσο μπορούσαμε για να τους υποδεχτούμε”,  λέει ο κύριος Μάρδας.

Εξηγώντας τη διάσταση του προβλήματος ο κύριος Βλάχος, αναφέρει ότι όλοι οι εργαζόμενοι προσβλέπουν στην ένταξή τους σε ένα ειδικό πρόγραμμα του πανεπιστημίου και μέσω της επιτροπής διαχείρισης της πανεπιστημιακής περιουσίας να πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους. “Απαίτηση, η οποία προσκρούει στο κράτος καθώς εκείνο είναι υπεύθυνο για τέτοιου είδους προσλήψεις. Ακόμα και να θέλει ο πρύτανης να προχωρήσει μία τέτοια λύση δεν μπορεί γιατί πολύ απλά δεν είναι δική του δικαιοδοσία”, καταλήγει.

Σε αναζήτηση μίας επίσημης απάντησης και από την πλευρά της πρυτανείας, λάβαμε την απάντηση ότι ο πρύτανης κύριος Μυλόπουλος βρίσκεται σε κάποια συνάντηση και θα επικοινωνήσει το συντομότερο μαζί μας. Για όσο λοιπόν αυτό το “πάρτι σκουπιδιών” συνεχίζεται  για μία ακόμα φορά οι φοιτητές θα χάνουν δεκάδες οι εκατοντάδες ώρες διδασκαλίας. Οι καθηγητές θα αναγκαστούν να περιμένουν μην έχοντας πολλά περιθώρια επιλογών και οι πρυτανικές αρχές καλούνται να βρουν μία λύση, αυτή τη φορά οριστική σπάζοντας το απόστημα πολλών ετών που μολύνθηκε όχι μόνο από τις αρρωστημένες νοοτροπίες ετών αλλά και από τη δυσοσμία τεραστίων ποσοτήτων σκουπιδιών εσχάτως.