Φαρμακονήσι: Μας πήγαιναν προς Τουρκία, λένε οι μετανάστες

Η τραγωδία στο Φαρμακονήσι, με την απώλεια δύο ανθρώπων και άλλων δέκα -κυρίως παιδιών- να αγνοούνται μετά από το ναυάγιο της λέμβου τους, συγκλονίζει.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στην Αθήνα και εκεί δύο από αυτούς είπαν ότι έχασαν τα παιδιά τους και τις συζύγους τους στο ναυάγιο.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιζώντων, το σκάφος του Λιμενικού, που ρυμουλκούσε το πλοιάριό τους, κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές, όταν συνέβη το τραγικό συμβάν εν μέσω θαλασσοταραχής.

Βάσει των ίδιων μαρτυριών, οι άνθρωποι φώναζαν για βοήθεια, δεδομένου ότι στο πλοιάριο υπήρχε μεγάλος αριθμός παιδιών.

Σημειώνεται ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Αθήνα, κλιμάκιο της οποίας μετέβη το μεσημέρι της Τρίτης στη Λέρο και συνομίλησε με τους μετανάστες, εξέφρασε την ανησυχία της για το συμβάν και σε ανακοίνωσή της κάλεσε τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό και το πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, διαψεύδει ότι η ελληνική πλευρά ρυμουλκούσε το σκάφος με τους μετανάστες στο Φαρμακονήσι, προς τις τουρκικές ακτές, όπως κατήγγειλε ο ευρωπαίος  Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νιλς Μουίζνιεκς.

Οι μαρτυρίες και οι εξηγήσεις για το συμβάν, που έλαβε χώρα ανοικτά του Φαρμακονησίου και εν μέσω θαλασσοταραχής, είναι πάντως αντικρουόμενες.

Ο υπουργός εξήγησε ότι οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς -ότι δηλαδή δεν έχει βάση η εκδοχή Μουίζνιεκς- φαίνεται και από τα στίγματα, για να συνταχθεί με τις εξηγήσεις που έδωσε το Λιμενικό το απόγευμα της Τετάρτης για την υπόθεση.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, το περιπολικό ρυμουλκούσε το σκάφος με τους μετανάστες προς το Φαρμακονήσι και σε καμία περίπτωση προς τις τουρκικές ακτές. Επίσης, τονίζεται ότι η ρυμούλκηση του σκάφους προς την πλησιέστερη ακτή επελέγη ως ο καλύτερος τρόπος μεταφοράς των μεταναστών, καθώς η μετεπιβίβασή τους στο περιπολικό θα ήταν επικίνδυνη λόγω των καιρικών συνθηκών, με ανέμους πέντε με έξι μποφόρ και κύματα ύψους 1,5 - 2 μέτρων.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατηγόρησε τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νιλς Μουίζνιεκς ότι προσπαθεί, με τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του, "να προκαλέσει πολιτικό θέμα στην Ελλάδα".

Το ίδιο αναφέρει ο κ. Βαρβιτσιώτης και για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς κανείς εκπρόσωπος και από τα δύο κόμματα "δεν έχει έρθει για να ενημερωθεί για το περιστατικό".

"Ήταν ακυβέρνητο το σκάφος, περίπου 2,5 μίλια ανατολικά του Φαρμακονησίου. Έσπευσε εν μέσω θαλασσοταραχής σκάφος του λιμενικού για να μπορέσει να το ρυμουλκήσει. Έπεσε μια γυναίκα και μια παιδί στη θάλασσα, γυρίσανε οι μετανάστες όλοι προς αυτή την πλευρά με συνέπεια να τουμπάρει το σκάφος, η γυναίκα και το παιδί. Άλλοι διασώθηκαν, αλλά αλλοι χάθηκαν" εξήγησε για το συμβάν ο υπουργός Ναυτιλίας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

"Δεν μπορούν όλα αυτά να αποτελούν αντικείμενο χαζής εκμετάλλευσης, δεν πιστεύω ότι κανείς θέλει να ανοίξουμε τις πύλες και όλοι οι μετανάστες να απολαμβάνουν άσυλου στη χώρα", σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, διαψεύδοντας τα παραπάνω.

"Μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία απώλεια, έχουμε σώσει 3.500 ανθρώπους στη θάλασσα", πρόσθεσε.