Στους δρόμους τα άτομα με αναπηρία σε όλη τη χώρα

Έξω από τα διοικητικά κτίρια του ΙΚΑ στη συμβολή των οδών Σωκράτους και Αγ. Κωνσταντίνου έχουν συγκεντρωθεί άτομα με αναπηρία. Οι συγκεντρωμένοι στο κέντρο της Αθήνας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας.

Η συγκέντρωση γίνεται στο πλαίσιο της πανελλήνιας κινητοποίησης έξω από κάθε διεύθυνση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας σε όλες τις πόλεις της χώρας, που διοργανώνει σήμερα η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

Οι συγκεντρωμένοι στο κέντρο της Αθήνας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με συγκέντρωση μπροστά από το Υπουργείο Εργασίας.

Βαρδακαστάνης: "Μέτρα εδώ και τώρα"

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), Γιάννης Βαρδακαστάνης, σημειώνει:

"Σε τριάντα οκτώ πόλεις της χώρας διαμαρτυρόμαστε για την ομηρεία των ατόμων με αναπηρία στα ΚΕΠΑ, για τον βασανισμό των ατόμων με αναπηρία στα ΚΕΠΑ.

Και ζητούμε εδώ και τώρα από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, από τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να πάρουν μέτρα απελευθέρωσης των ατόμων με αναπηρία".

Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σήμερα από τους περιφερειακούς τοπικούς φορείς των ΑμεΑ και των οικογενειών τους σε κάθε πόλη της χώρας που λειτουργεί Διεύθυνση ΚΕΠΑ, υπό την αιγίδα της ΕΣΑμεΑ.

Αναλυτικά οι πόλεις των κινητοποιήσεων: Ιωάννινα, Λαμία, Καλαμάτα, Κόρινθος, Τρίπολη, Αγρίνιο, Πάτρα, Βόλος, Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Έδεσσα, Καβάλα, Καστοριά, Κατερίνη, Κιλκίς, Κοζάνη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ρόδος, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Άγιος Νικόλαος, Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Λασίθι, Λέσβος, Χίος, και Λήμνος.

Βαρσαμής: "Υπάρχουν άτομα που δεν μπορούν να επιβιώσουν"

"Τα ΑμεΑ αναγκάζονται να περιμένουν μέχρι και οκτώ μήνες στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ και στο διάστημα αυτό εκτός από το επίδομα αναπηρίας διακόπτεται και η σύνταξη και η κοινωνική ασφάλιση. Εγώ περιμένω εδώ και 6 μήνες και επιβιώνω γιατί έχω μια βασική σύνταξη, αλλά υπάρχουν ανάπηροι που δεν έχουν άλλο πόρο ζωής εκτός από το εξωιδρυματικό επίδομα και δεν μπορούν ούτε να πάρουν τα φάρμακά τους αλλά ούτε και να επιβιώσουν, ανέφερε ο γραμματέας του παραρτήματος Βόρειας Ελλάδας του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών Πέτρος Βαρσαμής.

Πάνω από 70.000 άτομα στις λίστες αναμονής αναπηρίας

Όπως καταγγέλλει η ΕΣΑμεΑ, "στην παρούσα στιγμή πάνω από 70.000 άτομα με αναπηρία βρίσκονται στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ", καθώς, όπως επισημαίνουν, σε μεγάλο ποσοστό έχει ανασταλεί, επί μακρό χρονικό διάστημα, η σύνταξη ή το επίδομα αναπηρίας και το βιβλιάριο υγείας έως ότου επανεξετασθούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές και εκδοθεί η σχετική Γνωμάτευση.

"Η απαράδεκτη κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στα ΚΕΠΑ, η μακροχρόνια αναμονή "φυλακισμένων" ΑμεΑ στις λίστες των ΚΕΠΑ προκειμένου να επανεξεταστούν και η αναστολή της σύνταξης αναπηρίας ή του επιδόματος αναπηρίας τους προετοιμάζει την κοινωνική ευθανασία τους", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.