Συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα

Απόβαση στην Αθήνα κάνουν αγρότες από ολόκληρη την Ελλάδα, προκειμένου να συμμετάσχουν στο παναγροτικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται στο Σύνταγμα από τις 12:00 της Παρασκευής, ενάντια στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, μέσω του νέου νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος θα κατατεθεί προς ψήφιση.

Εκατοντάδες αγρότες από τη Κρήτη έφτασαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο λιμάνι του Πειραιά με τα πλοία της γραμμής, στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε πούλμαν που τους μετέφεραν στη πλατεία Συντάγματος όπου αναμένουν τους αγρότες από τις άλλες περιοχές. Οι Κρητικοί έφεραν μαζί τους κρασί, τσικουδιά και διάφορους μεζέδες τους οποίους τοποθέτησαν σε τραπεζάκια στην πλατεία. και προχώρησαν προς το κέντρο της Αθήνας, όπου συναντήθηκαν με άλλους συναδέλφους τους, αγρότες, απ' όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η πλατεία Συντάγματος παρέμενε κλειστή από τους αγρότες για περίπου μιάμιση ώρα. Λόγω της κινητοποίησης, εξάλλου, η Τροχαία είχε διακόψει την κυκλοφορία στην λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας από την λεωφόρο Αμαλίας έως την οδό Ακαδημίας στο ρεύμα προς Χίλτον.

Στο μεταξύ, ένταση επικράτησε νωρίτερα στην πλατεία Συντάγματος, όταν αγρότες που διαδηλώνουν κατά της φορολόγησης των αγροτεμαχίων και προγραμμάτιζαν να διανέμουν πορτοκάλια, άρχισαν να πετούν τα φρούτα στους άνδρες των ΜΑΤ.

Όλα ξεκίνησαν, όταν η Αστυνομία ακινητοποίησε στην Παλιά Βουλή το φορτηγό, που μετέφερε τα φρούτα, προκειμένου να μη γίνει η διανομή στο Σύνταγμα.

Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις αντιπροσωπείας των διαδηλωτών και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλη Κριτσωτάκη, με τους αστυνομικούς, χωρίς ωστόσο να επιτραπεί στο φορτηγό να συνεχίσει την πορεία του.

Τελικά, τα πορτοκάλια ξεφορτώθηκαν στην πλατεία Κολοκοτρώνη, όπου έφθασαν οι αγρότες και τα κουβάλησαν μέχρι την πλατεία Συντάγματος στους ώμους.

Οι αγρότες θεωρούν ανήθικη και άδικη τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, ενώ ήδη έχουν προαναγγείλει πως πρόκειται να διεκδικήσουν συνάντηση και με τους Περιφερειακούς βουλευτές, από τους οποίους θα ζητήσουν να μην ψηφίσουν το σχετικό σχέδιο νόμου.

Κατά την ακρόαση των φορέων στη Βουλή, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Κωνσταντίνος Σκιαδάς, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να στηρίξει την αγροτικό τομέα ως πρωτογενή τομέα, στον οποίο θα πρέπει να βασιστεί η ανάπτυξη, επιβάλλει φορολόγηση στην οποία δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι αγρότες.