NBC: Οι επιθέσεις μίσους αυξάνονται με την οικονομική κρίση

Ο Αλί Ραχιμί απολάμβανε μαζί με δύο φίλους του ένα ζεστό απόγευμα στην Ελλάδα, όταν μία ομάδα 15 ατόμων πλησίασε και τους ρώτησε από που είναι.

“Τους απάντησα ότι είμαι από το Αφγανιστάν και είπαν ότι είναι η ώρα να γυρίσω στη χώρα μου”, απάντησε ο 28χρονος Αφγανός.

Αμέσως προσπάθησε να το βάλει στα πόδια αλλά αρκετοί από την ομάδα των κύκλωσαν και άρχισαν να τον χτυπάνε στο κεφάλι με ένα κεφάλι στην είσοδο του διαμερίσματός του στην Αθήνα.

“Όταν έφτασε η αστυνομία φώναξαν νοσοκομειακό, αλλά μου είπαν ότι δεν μπορούσαν να με βοηθήσουν περισσότερο και έφυγαν”, θυμάται ο Ραχιμί, εξηγώντας πόσο σοβαρά ήταν τα χτυπήματα που είχε δεχτεί μετά την επίθεση της 17ης Σεπτεμβρίου του 2011.

Αυτά είπε σε συνέντευξη που έδωσε στο αμερικανικό δίκτυο NBC.

Όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση, η Ελλάδα αποκτά ανεργία που αγγίζει το 25% και οι ακτιβιστές υπογραμμίζουν ότι όλη αυτή η κατάσταση αυξάνει τα εγκλήματα μίσους.

Η Χρυσή Αυγή, δεν είναι μόνο έναν εξτρεμιστικό κόμμα αλλά είναι και εκπρόσωπος του νεο-ναζισμού, όπως τη χαρακτηρίζουν οι αντίπαλοί της. Έχει καταφέρει μάλιστα να κερδίσει σημαντικό μερίδιο στήριξης από πολίτες εν μέσω οικονομικής κρίσης. Τα στελέχη της αρνούνται τον χαρακτηρισμό νεο-Ναζί, αλλά το κόμμα φέρει ως έμβλημα τη σβάστιγκα και οι υποστηρικτές της χαιρετούν ναζιστικά σηκώνοντας το χέρι, συνεχίζει το ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου NBC.

Το Ρόιτερ από την πλευρά του προσθέτει πως σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε φαίνεται ότι "Η απογοήτευση των Ελλήνων με τους πολιτικούς ηγέτες τους έχει αυξηθεί καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός ετοιμάζεται να περάσει το νέο γύρο μέτρων λιτότητας για να κατευνάσει τους δανειστές και να εξασφαλίσει μεγαλύτερη βοήθεια για να κρατήσει τη χώρα στη ζωή."

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή 800.000 με 1 εκατομμύριο παράνομοι μετανάστες ζουν στην Ελλάδα.

“Η ταχεία ανάπτυξη της λαθρομετανάστευσης τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με την αυξανόμενη απελπισία πάνω από την πάσχουσα οικονομία και την απώλεια εμπιστοσύνης στην πολιτική ηγεσία μας έχουν τροφοδοτήσει δημόσια οργή και τον επικίνδυνο λαϊκισμό στη χώρα” , λέει ο Λουκάς Τσούκαλης, επικεφαλής του ελληνικού Εξωτερικής Πολιτικής, ΕΛΙΑΜΕΠ.

"Τα πράγματα γίνονται όλο και χειρότερα στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει μέλλον για τα επόμενα χρόνια εκεί”, λέει ο Χρήστος Χρίστογλου, ένας Έλληνας μηχανικός, ο οποίος μετακόμισε στη Γερμανία για να βρει δουλειά.

Εν τω μεταξύ, Rahimi εξακολουθεί να περιμένει για δικαιοσύνη στον απόηχο της επίθεσης εναντίον του. Η δίκη έχει αναβληθεί ήδη επτά φορές την περασμένη χρονιά.