ΕΟΠΥΥ ή ιατρείο: Το δίλημμα που σπρώχνει 2.944 γιατρούς στην έξοδο

Συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Υγείας, στις 12:00 της Τετάρτης, διοργανώνουν από κοινού γιατροί του ΕΟΠΥΥ και εργαζόμενοι στον τομέα της ψυχικής Υγείας, μετά τον "ξαφνικό θάνατο" 2.944 γιατρών.

Η κυβέρνηση αποφάσισε μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε να φέρει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση, με βάση την οποία οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ της αποκλειστικής απασχόλησης στον Οργανισμό και του ιδιωτικού τους ιατρείου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος", από τους 5.765 γιατρούς που υπηρετούν στον Οργανισμό θα παραμείνουν 2.821, των οποίων η ειδικότητα είναι συμβατή με την πρωτοβάθμια φροντίδα.

Στην κινητοποίηση της Τετάρτης θα συμμετάσχουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί, όπως και σύλλογοι ασθενών καθώς και εργαζόμενοι άλλων κλάδων που βρίσκονται σε κινητοποίηση.

Η απεργία, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, γίνεται για την υπεράσπιση ότι απέμεινε από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, καθώς και για τη διεκδίκηση ενός καθολικού και ολοκληρωμένου αποκλειστικά, όπως τονίζει, Δημόσιου Σύστηματος Υγείας.

"Ισότιμες, ποιοτικές, δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περίθαλψης, αποκατάστασης, προς όλους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους" ζητεί η ΟΕΝΓΕ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωσή της.