Επεισόδια κουκουλοφόρων εναντίον αστυνομικών στο κέντρο της Αθήνας

Επεισόδια με κουκουλοφόρους και αστυνομικούς, οι οποίοι δε φορούσαν στολές σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, στην οδό Πανεπιστημίου κουκουλοφόροι συνάντησαν αστυνομικούς με πολιτικά και τους επιτέθηκαν, κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο.

Ο ένας αστυνομικός φέρεται να τραυματίστηκε στο πρόσωπο και ο δρόμος είναι κλειστός. O συγκεκριμένος αστυνομικός, σύμφωνα με πληροφορίες, ανήκε στην Τροχαία και φορούσε στολή.

Το συλλαλητήριο που είναι σε εξέλιξη από τις 11:30 της Παρασκευής είναι μαθητικό και είχε ως χώρο συγκέντρωσης τα Προπύλαια.

Η πορεία των οχημάτων έχει σταματήσει στην οδό Πανεπιστημίου, καθώς οι διαδηλωτές ανεβαίνουν το δρόμο προς την πλατεία Συντάγματος, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης πορείας προς τη Βουλή.

Στη συγκέντρωση συμμετέχουν μαθητές, αντιφασιστικές οργανώσεις, αντιεξουσιαστικά κινήματα, πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ και υπάλληλοι των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγο μετά τις 12:00, προκλήθηκε ένταση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, όταν επιχειρήθηκε από τους αστυνομικούς να περιορίσει τους διαδηλωτές στο πεζοδρόμιο.

Στην πορεία μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου συμμετέχουν περισσότερα από 1.000 άτομα.

Την πορεία παρακολουθεί στενά η Αστυνομία.

Κάποιοι διαδηλωτές πέταξαν κροτίδες, ενώ κάποιοι άλλοι έριξαν πέτρες. Oι διαδηλωτές, φτάνοντας στα Προπύλαια, απ’ όπου είχε ξεκινήσει η πορεία στις 12:30, άρχισαν να πετούν προς τις αστυνομικές δυνάμεις μπουκάλια, πέτρες και νεράντζια, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να απαντήσουν με τη ρήψη δακρυγόνων, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε εξέλιξη φαίνεται να βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, προσαγωγές νεαρών.

Υπενθυμίζεται ότι κλειστοί είναι από τις 10:00 οι σταθμοί του Μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ευαγγελισμός, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ και τα δρομολόγια των λεωφορείων έχουν υποστεί τροποποιήσεις εξαιτίας της πορείας.

Στις 18:00, έχει προγραμματιστεί νέα συγκέντρωση και πάλι στα Προπύλαια. Πρόθεση των διαδηλωτών είναι να παραμείνουν εκεί ώστε να συμμετάσχουν και στο νέο συλλαλητήριο.

Συγκεντρώσεις στη μνήμη του Γρηγορόπουλου και σε Θεσσαλονίκη, Βόλο, Χανιά

Στην Καμάρα, κάτω από την Εγνατία Οδό, συγκεντρώθηκαν μετά τις 11:30 της Παρασκευής 6 Δεκεμβρίου, μαθητές και άλλοι διαδηλωτές για να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κατόπιν, πορεία στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Αντίστοιχα, για τις 18:00, στο ίδιο σημείο απευθύνουν κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, φοιτητικοί σύλλογοι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΕΕΡΦΑ και κινήσεις του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.

Παράλληλα, έχουν σχεδιαστεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με διακοπές-εκτροπές της κυκλοφορίας και απαγορεύσεις στη στάση και στάθμευση των οχημάτων σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.

H πορεία από την Καμάρα στη Θεσσαλονίκη κατέληξε στην εκκλησία όπου πραγματοποιήθηκε η εξόδιος ακολουθία για την 13χρονη Σάρα που πέθανε από αναθυμιάσεις μαγκαλιού.

Στο μεταξύ, στο Βόλο οργανώνεται πορεία στις 17:00, με σημείο συνάντησης το θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Επίσης, πορεία μαθητών πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στα Χανιά, στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου που έχασε τη ζωή του στα Εξάρχεια, στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, σε ηλικία 15 ετών, από σφαίρα αστυνομικού.

Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της δημοτικής αγοράς και στη συνέχεια, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις.

Τιμώντας τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, οι μαθητές πραγματοποίησαν αποχή από τα μαθήματά τους, ενώ ακόμα μία συγκέντρωση φορέων της εκπαίδευσης έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα, επίσης, στην πλατεία της δημοτικής αγοράς.