Στον εισαγγελέα ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεοδόσης Πελεγρίνης

Με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος προσέρχεται την ερχόμενη Δευτέρα στον εισαγγελέα Πρωτοδικών ο πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Το ΕΚΠΑ συνεχίζει να μην λειτουργεί εδώ και 13 εβδομάδες.

Η απολογία του κ. Πελεγρίνη στον εισαγγελέα γίνεται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που είχε ξεκινήσει από τον Άρειο Πάγο μετά από προσφυγή του υπουργού Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλου που ζητούσε να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες των πρυτάνεων για την κατάσταση των πανεπιστημίων μετά την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων και τη μη απογραφή και αξιολόγηση των υπαλλήλων.

Επιπλέον στοιχείων είναι η ανακοίνωση του Συμβουλίου του Καποδιστριακού που τόνιζε ότι από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, το Πανεπιστήμιο Αθηνών κινδυνεύει να βγει πολλαπλώς ζημιωμένο, καθώς κινδυνεύουν η ερευνητική και εκπαιδευτική λειτουργία του, το κύρος του διεθνώς, λόγω και αθέτησης συμβατικών υποχρεώσεων του, πληρωμών κλπ, αλλά και τα συμφέροντα των φοιτητών.

Η ευθύνη για την κατάσταση αυτή επιρρίπτεται στον πρύτανη καθώς σύμφωνα με την έρευνα "δεν απαίτησε και δεν εξασφάλισε την παρουσία προσωπικού ασφαλείας εκ των διοικητικών υπαλλήλων στις υπηρεσίες του Ιδρύματος, αν και αυτό ήταν απόφαση της Συγκλήτου, ότι υποθάλπει καταχρηστικές συμπεριφορές".

Το Συμβούλιο με την ανακοίνωσή του καλούσε το υπουργείο Παιδείας να "προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ελεγχθεί κατά πόσον ο πρύτανης ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του".

Μετά την παροχή εξηγήσεων από τον πρύτανη η εισαγγελέας θα αποφασίσει αν θα ασκήσει ποινική δίωξη ή θα θέσει την υπόθεση στο αρχείο.