Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο Μίκης Θεοδωράκης

Επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών αναδείχθηκε το απόγευμα της Τρίτης ο Μίκης Θεοδωράκης, στη διάρκεια της προγραμματισμένης δημόσιας συνεδρίας της

Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης προσφωνήθηκε από τον πρόεδρο της Ακαδημίας, Σπύρο Ευαγγελάτο, ενώ στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας, Βασίλειος Χ. Πετράκος, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο του νέου μέλους. Ακολούθησε ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη, με θέμα "Η μόνη λύση".

Ο κύριος Θεοδωράκης είχε εκλεγεί επίτιμο μέλος της, κατά τη συνεδρία της ολομέλειας που έγινε στις 30 Μαΐου. Με την ανακοίνωση της απόφασης, η ολομέλεια των Ακαδημαϊκών παρέθεσε και μια αποτίμηση του σπουδαίου έργου του συνθέτη, για το οποίο έλαβε αυτήν την τιμή.

Κορυφαία καλλιτεχνική προσωπικότητα της σύγχρονης Ελλάδας, κρητικός από καταγωγή, γεννήθηκε στη Χίο το 1925 και σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών με καθηγητή τον Φιλοκτήτη Οικονομίδη και αργότερα με υποτροφία στο Conservatoire στο Παρίσι, όπου υπήρξε μαθητής του Olivier Messiaen και του Eugène Bizot.

Επιπλέον, την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στις 9 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Η Νένα Βενετσάνου, ο Λάκης Χαλκιάς και η 10μελής Ορχήστρα Μικης Θεοδωράκης θα ερμηνεύσουν αγαπημένα κινηματογραφικά και θεατρικά θέματα του συνθέτη και θα «ταξιδέψουν» το κοινό σε μοναδικές στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου.