Σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ

Σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα μπουν οι διοικητικοί και υγειονομικοί υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Mega το πρωί της Τετάρτης 20 Νοεμβρίου, ο Αδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι στην κινητικότητα θα βγουν "όσοι διοικητικοί υπάλληλοι δε χρειάζονται στον ΕΟΠΥΥ".

Οι διοικητικοί υπάλληλοι που θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας θα μεταφερθούν άπαντες στις υγειονομικές περιφέρειες, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Η διαδικασία, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, θα διαρκέσει 15 ημέρες.

Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι θα κριθεί ποιες ειδικότητες είναι απαραίτητες στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Για κάθε θέση που θα καταργηθεί από τον ΕΟΠΥΥ, θα προκηρύσσεται μια θέση στη δευτεροβάθμια περίθαλψη, είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι για τις θέσεις αυτές θα αξιολογηθούν όσοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ το επιθυμούν, ενώ στο διαγωνισμό θα λάβουν μέρος και όποιοι άλλοι γιατροί το επιθυμούν.

Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να μην απεργήσουν από τη Δευτέρα, όπως έχουν αποφασίσει, καθώς έτσι θα συμβάλουν στην περαιτέρω υποβάθμιση των πολυιατρείων, στρέφοντας τον κόσμο στους ιδιώτες γιατρούς.

Μιλώντας για την μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι στόχος είναι η ενίσχυση της δημόσιας δομής, στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι.

Ωστόσο, μιλώντας ειδικότερα για τους ανασφάλιστους πολίτες, ανέφερε ότι οι άποροι θα χρησιμοποιούν τα βιβλιάρια απορίας, ενώ οι υπόλοιποι θα χρεώνονται οι ίδιοι το κόστος της περίθαλψης τους.

Πάντως, απαντώντας σε δημοσιεύματα, ο Αδωνις Γεωργιάδης απέρριψε τις εκτιμήσεις ότι μπαίνει "λουκέτο" στον ΕΟΠΥΥ.