Ζημιές σε κτίρια από τον ισχυρό σεισμό στην Κρήτη

Η νύχτα μετά το μεγάλο σεισμό των 6,2 ρίχτερ ήταν σχετικά ήσυχη στην Κρήτη, καθώς κανένας από τους μετασεισμούς που καταγράφηκαν δεν ξεπέρασε τα 4 ρίχτερ. Ωστόσο, οι κάτοικοι και οι Αρχές μετρούν τώρα τις ζημιές που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος.

Στο νομό Χανίων έχουν καταγραφεί ζημιές σε δημόσια κτίρια και σχολεία, ενώ κλειστό για προληπτικούς λόγους μένει σήμερα το φαράγγι της Σαμαριάς, προκειμένου να ελεγχθεί ο δρυμός σε όλο το μήκος της διαδρομής και κυρίως σε σημεία που από χθες αναφέρθηκαν πτώσεις βράχων. Παράλληλα, ρωγμές έχουν υποστεί κάποια παλιά, κυρίως, σπίτια, ενώ έχουν αναφερθεί πτώση της μισής οροφής ακατοίκητης οικίας στη συνοικία Χαλέπα και πτώση τοιχίου παλιάς οικίας στην περιοχή των Εννιά Χωριών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως έχει δοθεί εντολή σε όλους τους διευθυντές των σχολικών μονάδων να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε όλα τα σχολεία προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν υποστεί ζημιές. Οι πολίτες, που διαπιστώνουν ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις, μπορούν να τις δηλώνουν στα τηλέφωνα 28213-40100, 40101 και 40102.

Κλειστός είναι από το πρωί και ο επαρχιακός δρόμος, που οδηγεί στο Θέρισο σε όλο το μήκος του φαραγγιού, καθώς κρίθηκε σκόπιμο μετά την πτώση ενός μεγάλου βράχου να ελεγχθεί όλο το τμήμα της διαδρομής για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κίνδυνος νέων κατολισθήσεων. Ο έλεγχος γίνεται σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων.

Επιπλέον, λόγω του σεισμού συνέβησαν κατολισθήσεις σε επαρχιακούς δρόμους, ενώ ένας άνδρας τραυματίστηκε κάνοντας “βουτιά” από το μπαλκόνι του σπιτιού του, πανικόβλητος από την ένταση του σεισμού.

Σε περιοχές κυρίως κοντά στην πόλη των Χανίων παρατηρήθηκαν σωματίδια στο νερό του δικτύου ύδρευσης, ωστόσο, σύμφωνα με τεχνικούς της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης - αποχέτευσης, αυτό παρατηρείται σε σημεία όπου υπάρχουν γεωτρήσεις μεγάλου βάθους και το δίκτυο δεν έχει υποστεί ζημιά. Πάντως, αρκετοί πολίτες από χθες το βράδυ έσπευσαν να προμηθευτούν εμφιαλωμένο νερό.

Πάντως, οι σεισμολόγοι εμφανίζονται διχασμένοι αναφορικά με το φαινόμενο. "Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά, οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Ήταν ένα φαινόμενο που ήρθε και πέρασε, παρόλα αυτά θα πρέπει το επόμενο 24ωρο να είμαστε κάπως προσεκτικοί. Πιστεύω, ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός, βέβαια όλα τα στοιχεία δεν τα έχουμε ακόμα και εξελίσσεται το φαινόμενο αλλά αυτό το λέω με μια μεγάλη πιθανότητα" δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας.

Ωστόσο, μιλώντας στο Mega, ο ομότιμος καθηγητής της σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Παενεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαζάχος εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός, σχολιάζοντας πως είναι ανάγκη να ενισχυθούν οι κατασκευές στο νησί της Κρήτης και εκτιμώντας πως “δεν μπορούμε να προβλέψουμε κάτι βραχυπρόθεσμα, διότι δεν υπάρχει γνώση”.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνος Μακρόπουλος δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι διεθνώς έχει αποδειχθεί πως κάθε ώρα που περνά ελαττώνονται οι πιθανότητες για μεγαλύτερο σεισμό. Στο 48ωρο, λοιπόν, οι πιθανότητες εκδήλωσης ισχυρού μετασεισμού θα έχουν μειωθεί κατά 85% κι αυτό θα επιτρέψει μια ασφαλή επιστημονική ανακοίνωση για άμβλυνση του κινδύνου.

Σχετικά με την περιοχή, όπου εκδηλώθηκε ο σεισμός, ο κ. Μακρόπουλος εξηγεί ότι βρίσκεται στο λεγόμενο "Ελληνικό Τόξο" όπου συγκρούονται οι δύο τεκτονικές πλάτες της Ευρασίας και της Αφρικής. Το τόξο αυτό ξεκινά από τη Λευκάδα, διασχίζει τα νησιά του Ιουνίου, διαπερνά τη δυτική Πελοπόννησο, εκτείνεται στον νότιο θαλάσσιο χώρο της Κρήτης και ανεβαίνει ανάμεσα από τα Δωδεκάνησα. Είναι γεγονός, σημειώνει ο κ. Μακρόπουλος, ότι η περιοχή είναι σεισμολογικά επιβαρυμένη και έχουν συμβεί αρκετά σημαντικοί σεισμοί, με κυριότερο αυτόν του 365 μ.Χ. μεγέθους 8,2 βαθμών και συγχρόνως το μεγαλύτερο τσουνάμι στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Αλλά και στον 20ο αι. συνέβησαν αρκετοί σημαντικοί σεισμοί.

Ωστόσο, "δεν υπήρχε καμία προειδοποίηση από την περιοχή", λέει ο κ. Μακρόπουλος. "Από τις 20 Μαΐου στο μυαλό μας βρισκόταν η περιοχή του Αιγαίου, όπου για δύο μήνες είχαμε μικρούς σεισμούς των 4 - 4,5 βαθμών. Μετά άρχισε η δραστηριότητα στο Καλλίδρομο, κοντά στο ρήγμα της Αταλάντης, κάτω από τη Λαμία, όπου σημειώθηκε σεισμός 5,1 βαθμών με τοπικές καταστροφές και 2.100 μετασεισμούς στη συνέχεια. Ο χθεσινός σεισμός στην Κρήτη δεν ήταν αναμενόμενος".