Ποιοι πρυτάνεις θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια τη Δευτέρα

Σε τεντωμένο σκοινί μοιάζουν να βαδίζουν οι εξελίξεις στον τομέα της εκπαίδευσης, καθώς η αντιπαράθεση μεταξύ των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, που αντιδρούν στη διαθεσιμότητα, και του υπουργείου Παιδείας βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή. Το αν και κατά πόσο θα ανοίξουν και πάλι τα αμφιθέατρα τις προσεχείς ημέρες είναι κάτι, που θα εξαρτηθεί τόσο από τις αποφάσεις των Συγκλήτων - και φυσικά από τις διαθέσεις του υπουργείου Παιδείας στα αιτήματα των Πανεπιστημιακών αρχών.

Η Τετάρτη, πάντως, ήταν η τελευταία ημέρα, καθώς έληξε το τελεσίγραφο του αρμόδιου υπουργείου προς τις διοικήσεις των οκτώ πανεπιστημίων, που συνεχίζουν να αντιδρούν, για την παράδοση της σχετικής λίστας με τους διαθέσιμους υπαλλήλους. Αυτή τη στιγμή, συνεχίζουν να στυλώνουν τα πόδια στις κυβερνητικές επιταγές τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Ιωαννίνων, Πατρών, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας, Οικονομικό, Κρήτης, καθώς και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Με δεδομένη τη λήξη του τελεσιγράφου, δεν αποκλείεται μάλιστα να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία για παράβαση καθήκοντος από τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων.

Το news.gr επικοινώνησε με τον πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Σίμο Σιμόπουλο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, "έχω κάνει έκκληση εδώ και μία εβδομάδα για να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια. Επανέλαβα την έκκλησή μου, χωρίς αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή, πάντως, εργάζομαι για να ανοίξει και πάλι το Πολυτεχνείο". 

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο να κινηθεί το αυτόφωρο, προκειμένου να προχωρήσει το άνοιγμα των Πανεπιστημίων, ο κύριος Σιμόπουλος δηλώνει αποφασισμένος να αποδεχθεί τις συνέπειες του νόμου, αν φέρει ευθύνη. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει, "οι εγγραφές έχουν παραταθεί έως την Παρασκευή και, αν χρειαστεί, θα παραταθούν κι άλλο. Δεν θα μείνει κανένα παιδί εκτός της διαδικασίας εγγραφών", συμπληρώνει.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, διευκρινίζει πως "υπάρχει σε εξέλιξη απεργία έως την Παρασκευή, τόσο από καθηγητές, όσο και από διοικητικούς υπαλλήλους. Θα λειτουργήσουμε από Δευτέρα. Αυτή τη στιγμή, πάντως, υπάρχει αδυναμία λειτουργίας της διοίκησης". Εξηγεί πως το βασικό εμπόδιο στη λειτουργία του Ιδρύματος έχει να κάνει με τις αξιολογήσεις των υπαλλήλων. "Κάποιοι έχουν βαθμολογίες από 9 έως 10, θα πρέπει να περάσουν από 3μελή επιτροπή του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και να ακολουθήσει υπογραφή έγκρισης των βαθμολογιών από το υπουργείο και το ΑΣΕΠ". Μέχρι στιγμής, όμως, όπως τονίζει ο κύριος Αλμπάνης, δεν έχουν καταχωρηθεί οι συγκεκριμένοι βαθμοί στα στοιχεία τους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει η αξιολόγηση. "Έχουμε ενημερώσει για το πρόβλημα, που υπάρχει, και αυτή τη στιγμή περιμένουμε την κίνηση του υπουργείου", καταλήγει.

Πελεγρίνης: Ας έρθουν να με συλλάβουν

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, σε δηλώσεις του στους εκπροσώπους του Τύπου, σχολίασε επικριτικά την πληροφορία περί κίνησης της διαδικασίας του αυτόφωρου σε βάρος των διευθυντών των υπηρεσιών ανθρωπίνου δυναμικού των οκτώ πανεπιστημίων, υπάλληλοι των οποίων τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας. 

"Δεν έχω διαπράξει κανένα αδίκημα, ας έλθουν να με συλλάβουν", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Ενημερωθείτε για όλες τις τελευταίες εξελίξεις 

 

 

Διαβάστε επίσης: Νέοι φοιτητές: Εγγραφές, σίτιση, στέγαση και χρήσιμες συμβουλές