Αποσυμφόρηση φυλακών: Αποστολή δεν εξετελέσθη – Ασφυξία στις φυλακές

Το υπουργείο Δικαιοσύνης απαντά για πρώτη φορά στο ερώτημα “Πόσοι κρατούμενοι χωράνε στις ελληνικές φυλακές;”

Ο αμφιλεγόμενος “νόμος Παρασκευόπουλου” για την αποσυμφόρηση των φυλακών έχει κατηγορηθεί πολλάκις αφού κρατούμενοι που αφέθηκαν ελεύθεροι υποτροπίασαν και γύρισαν στο... στίβο του εγκλήματος.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, περίπου 2 χρόνια μετά, απαντά για πρώτη φορά επίσημα στο ερώτημα “Πόσοι κρατούμενοι χωράνε στις ελληνικές φυλακές;” και πόσοι υπάρχουν.

Τα στοιχεία δείχνουν σοβαρή ασφυξία στα μεγάλα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Οι φυλακές κράτησης ενηλίκων ανδρών είναι οι πλέον υπερφορτωμένες.

Τα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι και οι φυλακές Κορυδαλλού είναι ασφυκτικά γεμάτες καθώς οι συνολικές θέσεις του Καταστήματος Κράτησης είναι 1396 και οι κρατούμενοι 1721. Ανάλογη κατάσταση καταγράφεται και στη Θεσσαλονίκη με τους κρατούμενους που υπολογίζονται στους 521 να καλούνται να χωρέσουν σε 358 θέσεις.

Η έρευνα της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης έγινε με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές (4 τ.μ. ανά κρατούμενο) και τα υφιστάμενα κτιριακά δεδομένα.

Στο σύνολο των φυλακών της χώρας οι θέσεις κράτησης σε φυλακές είναι συνολικά 9815 επί συνόλου κρατουμένων 9573.

Ειδικότερα βρέθηκαν 7512 θέσεις για άντρες, 325 θέσεις για νέους και ανηλίκους, 769 θέσεις για γυναίκες, 1029 θέσεις σε αγροτικές φυλακές, και 180 θέσεις για απεξάρτηση.

ΟΙ φυλακές των Ιωαννίνων είναι οι πλέον πολυπληθέστερες καθώς έχουν 66 συνολικές θέσεις κράτησης και φιλοξενούν 133 κρατούμενους , δηλαδή η πληρότητά τους καταγράφεται στο 201,5%. Το Κατάστημα Κράτησης με τις περισσότερες κενές θέσεις είναι αυτό της Θήβας με χωρητικότητα 655 θέσεις και 375 κρατούμενους να εκτίουν την ποινή τους , ποσοστό 57,3%.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία

 

“Η αποφυγή του υπερπληθυσμού στις φυλακές αποτελεί σταθερή επιδίωξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τόσο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και για τη διατήρηση όρων ασφαλείας και εύρυθμης λειτουργίας σε αυτές. Η διάθεση του ελάχιστου, ανά κρατούμενο, χώρου, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες συνθήκες κράτησης, την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης, δημιουργικής απασχόλησης, εκπαίδευσης των κρατουμένων αλλά και την ενίσχυση της σωφρονιστικής διοίκησης και την επιμόρφωση των προσωπικού, επιβάλλονται από διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, με στόχο την ομαλή επανένταξη και την πρόληψη της υποτροπής.

Αποτελεί, άλλωστε κοινή παραδοχή, ότι η ανθρώπινη και δίκαιη μεταχείριση των κρατουμένων συμβάλλει αποφασιστικά στην αντεγκληματική πολιτική” αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.