Το φέιγ βολάν-μανιφέστο που πέταξε ο Αμβρόσιος κατά του Φίλη

Γέμισαν τα Καλάβρυτα - Τον αποκαλεί "φίδι" και "χοντρό" και ζητά από τον Τσίπρα να τον απομακρύνει

Με ειδική αφίσα, φέιγ-βολάν και πένθιμο χτύπημα στις καμπάνες όλων των ναών του Αιγίου, αντέδρασε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων & Αιγιαλείας Αμβρόσιος, στην απόφαση του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη να καταργήσει το παραδοσιακό περιεχόμενο του μαθήματος των θρησκευτικών, αλλά και για την αρνητική του στάση απέναντι στον ιστορικό ρόλο της εκκλησίας. 
Σύμφωνα με το pelop,gr, στο κέντρο της πόλης και στη λαϊκή αγορά, μοιράστηκαν ειδικά φυλλάδια, στα οποία ο ιεράρχης, απευθυνόμενος προς τους πιστούς, χαρακτηρίζει το κυβερνητικό στέλεχος «ταλαίπωρο άνθρωπο, ελλειµµατικής εκπαίδευσης, άνευ παιδείας και εµπαθή σε κάθε ιερό και όσιο».
 
 
Απευθυνόμενος προς τον Πρωθπουργό, ο Αμβρόσιος τον καλεί να αποµακρύνει τον υπουργό του,προτού τα πράγµατα εκτραχυνθούν εξαιτίας «της αδολεσχίας και της προσβολής των θεσµών και των Ελλήνων», όπως αναφέρει.
 
Χαρακτηριστικό είναι το λογοπαίγνιο του ποιμενάρχη, ότι «ο Φίλης δεν είναι... Φίλος της εκκλησίας και της ορθόδοξης πίστης, αλλά Φίδι, που έτσι λειτουργεί στον κόρφο της Κυβέρνησης και της Εκκλησίας.